Wyznaczanie miary kąta na podstawie długości boków.

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
MichalProg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 411
Rejestracja: 28 cze 2011, o 21:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 1 raz

Wyznaczanie miary kąta na podstawie długości boków.

Post autor: MichalProg »

Mam trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\), gdzie \(\displaystyle{ |AB|=6,\ |AC|=4,\ |BC|=8}\).

Jak wyznaczyć \(\displaystyle{ \cos}\) kąta przy wierzchołku \(\displaystyle{ B}\)? Mam wzór ale kompletnie nie wiem skąd się wziął. Wynik powinien być \(\displaystyle{ \frac{7}{8}}\).

Dzięki
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Wyznaczanie miary kąta na podstawie długości boków.

Post autor: Jan Kraszewski »

A twierdzenie cosinusów znasz?

JK
MichalProg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 411
Rejestracja: 28 cze 2011, o 21:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 1 raz

Re: Wyznaczanie miary kąta na podstawie długości boków.

Post autor: MichalProg »

Aha. Faktycznie dzięki.
ODPOWIEDZ