Wysokość h w trójkącie prostokątnym

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Wysokość h w trójkącie prostokątnym

Post autor: Niepokonana »

Ok, no więc mamy trójkąt prostokątny o bokach \(\displaystyle{ a,b,c,}\) gdzie \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) są przyprostokątnymi a \(\displaystyle{ c}\) jest przeciwprostokątną.
Na przeciwprostokątną \(\displaystyle{ c}\) opuszczamy wysokość \(\displaystyle{ h}\), która dzieli tę przeciwprostokątną na dwa odcinki \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\).
Są dwa wzory na długość \(\displaystyle{ h}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{ab}{x+y} \Leftrightarrow h= \sqrt{xy} }\)

Tylko oba te wzory mają \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\). Skąd mam wziąć \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\)? Albo inaczej. Na jakie odcinki wysokość dzieli przeciwprostokątną?
Potrzebuję tego, bo czasami są zadania, które wymagają obliczenia sobie \(\displaystyle{ h}\) a nie mają ani \(\displaystyle{ x}\), ani \(\displaystyle{ y}\), proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
kinia7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 704
Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 94 razy

Re: Wysokość h w trójkącie prostokątnym

Post autor: kinia7 »

\(\displaystyle{ \frac{x}{y}=\frac{a^2}{b^2}}\)
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Wysokość h w trójkącie prostokątnym

Post autor: Niepokonana »

A dobra dziękuję za odpowiedź :)
ODPOWIEDZ