suma miarę wewnątrz wielokatu
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
suma miarę wewnątrz wielokatu
Mamy trójkąty i potrzebuję wzoru na sumę kątów wewnętrznych. Nie wiem, jak go wyprowadzić, proszę mi to zrozumiale wyprowadzić .
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: suma miarę wewnątrz wielokatu
Co to znaczy „mamy trójkąty"? Jeśli chodzi Ci o wzór na sumę kątów wewnętrznych w \(\displaystyle{ n}\)-kącie wypukłym, to jest to w radianach \(\displaystyle{ \pi(n-2)}\) bądź w stopniach \(\displaystyle{ 180(n-2) ^{\circ}}\). Najprostszy dowód, jaki przychodzi mi do głowy, korzysta z indukcji matematycznej, ale nie jestem pewny, czy pojawia się ona w programie liceum (ja ją miałem, ale to było 10 lat temu prawie, a program się zmieniał).
W kroku indukcyjnym ustalamy dowolny \(\displaystyle{ n}\)-kąt wypukły, \(\displaystyle{ n\ge 4}\), wybieramy jakiś wierzchołek \(\displaystyle{ A}\) naszego \(\displaystyle{ n}\)-kąta i dwa sąsiadujące z nim, powiedzmy \(\displaystyle{ A_1}\) i \(\displaystyle{ A_2}\), odcinamy trójkąt, zgodnie z założeniem indukcyjnym w \(\displaystyle{ n-1}\)-kącie odciętym jest suma miar kątów wewnętrznych równa \(\displaystyle{ (n-3)\pi}\), a suma miar kątów wewnętrznych w \(\displaystyle{ n}\)-kącie jest większa o \(\displaystyle{ |\angle A_1AA_2|+|\angle A_1A_2 A|+|\angle A A_1 A_2|=\pi}\) (suma miar kątów wewnętrznych w trójkącie), stąd wynosi \(\displaystyle{ (n-3)\pi+\pi=(n-2)\pi}\).
W kroku indukcyjnym ustalamy dowolny \(\displaystyle{ n}\)-kąt wypukły, \(\displaystyle{ n\ge 4}\), wybieramy jakiś wierzchołek \(\displaystyle{ A}\) naszego \(\displaystyle{ n}\)-kąta i dwa sąsiadujące z nim, powiedzmy \(\displaystyle{ A_1}\) i \(\displaystyle{ A_2}\), odcinamy trójkąt, zgodnie z założeniem indukcyjnym w \(\displaystyle{ n-1}\)-kącie odciętym jest suma miar kątów wewnętrznych równa \(\displaystyle{ (n-3)\pi}\), a suma miar kątów wewnętrznych w \(\displaystyle{ n}\)-kącie jest większa o \(\displaystyle{ |\angle A_1AA_2|+|\angle A_1A_2 A|+|\angle A A_1 A_2|=\pi}\) (suma miar kątów wewnętrznych w trójkącie), stąd wynosi \(\displaystyle{ (n-3)\pi+\pi=(n-2)\pi}\).
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: suma miarę wewnątrz wielokatu
No bo teraz w szkole mamy geometria trójkątów i czasem do zadań jest potrzebny wzór na sumę kątów wewnętrznych. Znam go, ale nie skąd się wziął.edit: nie nie ma indukcji.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: suma miarę wewnątrz wielokatu
1. Narysuj dowolny trójkąt.
2. poprowadź przez jego wierzchołek prostą równoległą do podstawy i przyjrzyj się kątom naprzemianległym i odpowiadającym, jakie tworzą boki trójkąta z tą prostą. Popatrz na kąty trójkąta przy podstawie i wyciągnij wnioski. Te wnioski będą dowodem na sumę kątów wewnętrznych w trójkącie.
P.S. Trój·kąt -ąta, -ącie; -ąty, -ątów, tak, jak kąt kąta, kącie; kąty, kątów.
2. poprowadź przez jego wierzchołek prostą równoległą do podstawy i przyjrzyj się kątom naprzemianległym i odpowiadającym, jakie tworzą boki trójkąta z tą prostą. Popatrz na kąty trójkąta przy podstawie i wyciągnij wnioski. Te wnioski będą dowodem na sumę kątów wewnętrznych w trójkącie.
P.S. Trój·kąt -ąta, -ącie; -ąty, -ątów, tak, jak kąt kąta, kącie; kąty, kątów.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: suma miarę wewnątrz wielokatu
Nie no wiem, jak się pisze, tylko z telefonu pisałam na szybko, ale dzięki za poprawę
Dobra, spróbuję narysować i powiem, czy mi wyszło, dziękuję.
EDIT: ale ten dowód zadziała na wszystkie n-kąty \(\displaystyle{ n>2}\)?
EDIT: ja nie wiem w sumie, czy to jest dobry dział na ten wątek, bo niby mi to jest potrzebne do zadań z trójkątami, ale to ma być wzór do wszystkich wielokątów.
Dobra, spróbuję narysować i powiem, czy mi wyszło, dziękuję.
EDIT: ale ten dowód zadziała na wszystkie n-kąty \(\displaystyle{ n>2}\)?
EDIT: ja nie wiem w sumie, czy to jest dobry dział na ten wątek, bo niby mi to jest potrzebne do zadań z trójkątami, ale to ma być wzór do wszystkich wielokątów.
- Gosda
- Użytkownik
- Posty: 340
- Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oulu
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 60 razy
Re: suma miarę wewnątrz wielokatu
Proszę przymrużyć oko
Z twierdzenia Gaussa-Bonneta, jeśli \(\displaystyle{ T}\) jest trójkątem o bokach \(\displaystyle{ \gamma_i}\), wierzchołkach \(\displaystyle{ v_i}\), mamy
\(\displaystyle{ \int_T K+\sum_i\int_{\gamma_i}\kappa + \sum_i\alpha_i=2\pi\chi(T)}\),
gdzie \(\displaystyle{ K}\) to krzywizna Gaussa, \(\displaystyle{ \kappa}\) to krzywizna geodezyjna wzdłuż boków, \(\displaystyle{ \alpha_i}\) to zewnętrzny kąt przy wierzchołku \(\displaystyle{ v_i}\) mierzony w radianach, zaś \(\displaystyle{ \chi(T)}\) jest oczywiście charakterystyką Eulera. Płaszczyzna jest płaska, więc \(\displaystyle{ K \equiv 0}\), boki trójkąta są liniami geodezyjnymi, więc \(\displaystyle{ \kappa \equiv 0}\), wreszcie \(\displaystyle{ T}\) jest ściągalny, czyli \(\displaystyle{ \chi(T) = 1}\). To upraszcza wzór do
\(\displaystyle{ \sum_i \alpha_i = 2\pi}\),
skąd wynika już bezpośrednio teza
Z twierdzenia Gaussa-Bonneta, jeśli \(\displaystyle{ T}\) jest trójkątem o bokach \(\displaystyle{ \gamma_i}\), wierzchołkach \(\displaystyle{ v_i}\), mamy
\(\displaystyle{ \int_T K+\sum_i\int_{\gamma_i}\kappa + \sum_i\alpha_i=2\pi\chi(T)}\),
gdzie \(\displaystyle{ K}\) to krzywizna Gaussa, \(\displaystyle{ \kappa}\) to krzywizna geodezyjna wzdłuż boków, \(\displaystyle{ \alpha_i}\) to zewnętrzny kąt przy wierzchołku \(\displaystyle{ v_i}\) mierzony w radianach, zaś \(\displaystyle{ \chi(T)}\) jest oczywiście charakterystyką Eulera. Płaszczyzna jest płaska, więc \(\displaystyle{ K \equiv 0}\), boki trójkąta są liniami geodezyjnymi, więc \(\displaystyle{ \kappa \equiv 0}\), wreszcie \(\displaystyle{ T}\) jest ściągalny, czyli \(\displaystyle{ \chi(T) = 1}\). To upraszcza wzór do
\(\displaystyle{ \sum_i \alpha_i = 2\pi}\),
skąd wynika już bezpośrednio teza
Kod: Zaznacz cały
https://math.stackexchange.com/questions/269833/whats-a-proof-that-the-angles-of-a-triangle-add-up-to-180
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: suma miarę wewnątrz wielokatu
Ale prostszy dowód można zobaczyć tu :
Przypomiał mi się stary dowcip o czyszczeniu lufy, że można logarytmem ale wyciorem jest skuteczniej.
Kod: Zaznacz cały
http://strefamatematyczna.uwm.edu.pl/wamat/licea/definicje/def_13_01_004_pg.pdf
Przypomiał mi się stary dowcip o czyszczeniu lufy, że można logarytmem ale wyciorem jest skuteczniej.
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy