Udowodnij i oblicz.
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 7 mar 2019, o 11:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
Udowodnij i oblicz.
Dany jest trójkąt prostokątny \(\displaystyle{ ABC}\), kąt \(\displaystyle{ ABC}\) jest prosty, a miara kąta \(\displaystyle{ BAC}\) wynosi \(\displaystyle{ 2\alpha}\). Na boku \(\displaystyle{ AC}\) leżą punkty \(\displaystyle{ D, E}\) w taki sposób, że miara kąta \(\displaystyle{ DBC}\) wynosi \(\displaystyle{ 3\alpha}\), a miara kąta \(\displaystyle{ DBE}\) WYNOSI \(\displaystyle{ 2\alpha}\). Udowodnić, że \(\displaystyle{ BD=BE}\) i obliczyć \(\displaystyle{ \alpha}\).
Jakieś pomysły?
Jakieś pomysły?
-
- Użytkownik
- Posty: 7936
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1679 razy
Re: Udowodnij i oblicz.
Rysunek
\(\displaystyle{ |\angle BCA| =...}\)
\(\displaystyle{ |\angle CEB| =...}\)
\(\displaystyle{ |\angle BEA| =...}\)
\(\displaystyle{ |\angle BDC| =...}\)
\(\displaystyle{ |\angle BEA} = |\angle BDC|}\)
Trójkąt \(\displaystyle{ BED}\) jest równoramienny.
\(\displaystyle{ \overline{BD} = \overline{ BE}.}\)
\(\displaystyle{ \alpha =...}\)
\(\displaystyle{ |\angle BCA| =...}\)
\(\displaystyle{ |\angle CEB| =...}\)
\(\displaystyle{ |\angle BEA| =...}\)
\(\displaystyle{ |\angle BDC| =...}\)
\(\displaystyle{ |\angle BEA} = |\angle BDC|}\)
Trójkąt \(\displaystyle{ BED}\) jest równoramienny.
\(\displaystyle{ \overline{BD} = \overline{ BE}.}\)
\(\displaystyle{ \alpha =...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 7 mar 2019, o 11:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
Re: Udowodnij i oblicz.
Czemu zakładasz, że \(\displaystyle{ E\in|DC|}\). Może być sytuacja, że \(\displaystyle{ E\in|DA|}\). Wyszło, że ten trójkąt jest równoramienny, ale nie wiem skąd mam wziąć \(\displaystyle{ \alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7936
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1679 razy
Udowodnij i oblicz.
\(\displaystyle{ E \in \overline{AD}.}\)
Z trójkąta równoramiennego:
\(\displaystyle{ \alpha + 180^{o}-5\alpha +180^{o}-5\alpha = 180^{o}}\)
\(\displaystyle{ -9\alpha = -180^{o}}\)
\(\displaystyle{ \alpha = 20^{o}.}\)
Z trójkąta równoramiennego:
\(\displaystyle{ \alpha + 180^{o}-5\alpha +180^{o}-5\alpha = 180^{o}}\)
\(\displaystyle{ -9\alpha = -180^{o}}\)
\(\displaystyle{ \alpha = 20^{o}.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 7 mar 2019, o 11:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
Re: Udowodnij i oblicz.
\(\displaystyle{ E\in\overline{AD}}\)
\(\displaystyle{ |\angle BCA| =90^o-2\alpha}\)
\(\displaystyle{ |\angle CEB| =90^o-3\alpha}\)
\(\displaystyle{ |\angle BEA| =90^o+3\alpha}\)
\(\displaystyle{ |\angle BDC| =90^o-\alpha}\)
\(\displaystyle{ |\angle BEA}| = |\angle BDC|}\)
Mi wychodzi: \(\displaystyle{ |\angle BEA}| \neq |\angle BDC|}\)
\(\displaystyle{ |\angle BCA| =90^o-2\alpha}\)
\(\displaystyle{ |\angle CEB| =90^o-3\alpha}\)
\(\displaystyle{ |\angle BEA| =90^o+3\alpha}\)
\(\displaystyle{ |\angle BDC| =90^o-\alpha}\)
\(\displaystyle{ |\angle BEA}| = |\angle BDC|}\)
Mi wychodzi: \(\displaystyle{ |\angle BEA}| \neq |\angle BDC|}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7936
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1679 razy
Udowodnij i oblicz.
O czym to świadczy?
Do jakiego odcinka przeciwprostokątnej trójkąta musi należeć punkt \(\displaystyle{ E?}\)
Do odcinka \(\displaystyle{ \overline{DC}}\)
Wówczas
\(\displaystyle{ |\angle BEA}| = |\angle BDC| = 90^{o}-\alpha}\)- proszę sprawdzić
I miara kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) wynosi .....
Do jakiego odcinka przeciwprostokątnej trójkąta musi należeć punkt \(\displaystyle{ E?}\)
Do odcinka \(\displaystyle{ \overline{DC}}\)
Wówczas
\(\displaystyle{ |\angle BEA}| = |\angle BDC| = 90^{o}-\alpha}\)- proszę sprawdzić
I miara kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) wynosi .....
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 7 mar 2019, o 11:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
Re: Udowodnij i oblicz.
Nie wiem jak \(\displaystyle{ \alpha}\) wyliczyć ponieważ w każdym trójkącie suma kątów wynosi \(\displaystyle{ 180^o}\). Otrzymuję, że \(\displaystyle{ 180^o=180^o.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7936
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1679 razy
Re: Udowodnij i oblicz.
A co możemy po tych spostrzeżeniach powiedzieć o \(\displaystyle{ |\angle BAD|}\) i \(\displaystyle{ |\angle ECB|}\) ramię \(\displaystyle{ \overline{AD}}\) pierwszego kąta jest przedłużeniem ramienia \(\displaystyle{ \overline{EC}}\) drugiego?
-
- Użytkownik
- Posty: 7936
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1679 razy
Udowodnij i oblicz.
Musisz coś wiedzieć.
Rysujemy oddzielnie dwa trójkąty, w których długości na przykład lewych boków są takie same i miary kątów między równoległymi podstawami tych trójkątów, a tymi równymi bokami są równe. Co możemy powiedzieć o miarach kątów przeciwległych w tych trójkątach?
Rysujemy oddzielnie dwa trójkąty, w których długości na przykład lewych boków są takie same i miary kątów między równoległymi podstawami tych trójkątów, a tymi równymi bokami są równe. Co możemy powiedzieć o miarach kątów przeciwległych w tych trójkątach?
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 7 mar 2019, o 11:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
Re: Udowodnij i oblicz.
Suma miar przeciwległych kątów jednego i drugiego trójkąta są sobie równe, ale nie wiem co to daje.