równosc katów

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
klimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 13 paź 2017, o 08:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tu
Podziękował: 42 razy

równosc katów

Post autor: klimat »

Niech \(\displaystyle{ A}\) będzie punktem wewnetrznym trójkta \(\displaystyle{ BCD}\) tak że \(\displaystyle{ AB \cdot CD = AD \cdot BC}\). Punkt \(\displaystyle{ P}\) jest punktem symetrycznym do \(\displaystyle{ A}\) względem \(\displaystyle{ BD}\). Wykaż że \(\displaystyle{ \angle PCB = \angle ACD.}\)
Ostatnio zmieniony 20 maja 2019, o 13:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

równosc katów

Post autor: Dilectus »

klimat pisze:\(\displaystyle{ AB \cdot CD = AD \cdot BC}\)
Czy tu chodzi o iloczyn długości odcinków \(\displaystyle{ AB \ \text{i} \ CD \quad \text{i} \quad AD \ \text{i} \ BC}\), czy też o iloczyny skalarne wektorów \(\displaystyle{ \vec AB, \ \vec CD \quad \text{i} \quad \vec AD, \vec BC}\)?
ODPOWIEDZ