Wykaż, że dla dowolnego trójkąta zachodzi nierówność:
\(\displaystyle{ ab+bc+ac\geq 4\sqrt{3}P}\)
gdzie \(\displaystyle{ a, b, c}\) są bokami trójkąta, a \(\displaystyle{ P}\) jego polem.
Wykazanie nierówności
-
- Użytkownik
- Posty: 541
- Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 497 razy
- Pomógł: 5 razy
Wykazanie nierówności
A w jakiś prostrzy sposób nie mogę? To zadanie na poziomie liceum i ewentualnie we wskazówce mam do wykorzystania wzór Herona. Tylko nie wiem jak go wykorzystać.
-
- Użytkownik
- Posty: 1666
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 447 razy
Re: Wykazanie nierówności
Możesz w każdy prawidłowy sposób. Ponieważ nierówność Weitzenboecka też wynika z nierówności Hadwigera-Finslera, więc znajdź dowód tej ostatniej, prześledź, zorientuj się czego nie rozumiesz i wróć z ewentualnymi pytaniami.-- 8 maja 2019, 14:43 --Jeżeli masz do dyspozycji tylko wzór Herona, to wykorzystaj fakty, że
\(\displaystyle{ (ab+bc+ca)^2\ge 3abc(a+b+c)}\)
oraz
\(\displaystyle{ abc\ge (a+b-c)(a+c-b)(b+c-a)}\)
\(\displaystyle{ (ab+bc+ca)^2\ge 3abc(a+b+c)}\)
oraz
\(\displaystyle{ abc\ge (a+b-c)(a+c-b)(b+c-a)}\)