Szczególny punkt

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Szczególny punkt

Post autor: mol_ksiazkowy »

Niech \(\displaystyle{ ABC}\) będzie trójkątem ostrokątnym, w którym \(\displaystyle{ AB=4 , \ AC=5 , \ BC=6}\), punkt \(\displaystyle{ O}\) jest środkiem okręgu opisanego na tym trójkącie. Punkt \(\displaystyle{ D}\) jest spodkiem wysokości na bok \(\displaystyle{ BC}\), zaś \(\displaystyle{ E}\) jest punktem wspólnym \(\displaystyle{ AO}\) i \(\displaystyle{ BC}\). Punkt \(\displaystyle{ X}\) jest na \(\displaystyle{ BC}\) pomiędzy \(\displaystyle{ D}\) i \(\displaystyle{ E}\), zaś \(\displaystyle{ Y}\) jest na \(\displaystyle{ AD}\), przy czym odcinki \(\displaystyle{ XY}\) i \(\displaystyle{ AO}\) są równoległe, a \(\displaystyle{ YO}\) i \(\displaystyle{ AX}\) są prostopadłe. Wyznaczyć \(\displaystyle{ BX}\)
ODPOWIEDZ