Suma miar zacieniowanych kątów w trójkącie

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
Viyyeaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 11 mar 2018, o 19:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wieluń

Suma miar zacieniowanych kątów w trójkącie

Post autor: Viyyeaa »

Hejka, mam problem z tymi zadaniami:

Zad 8. Suma miar zacieniowanych kątów jest równa:
A) 240, B) 360, C) 450, D) 540

Zad 14. Z jednakowych sześciennych kostek, których krawędź ma długość 1, sklejono bryłę przedstawioną na rysunku. Aby otrzymać wypełniony kostkami sześcian należy do tej bryły dokleić co najmniej ..... kostek.



Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/w/4Od8/
PokEmil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 25 mar 2017, o 15:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Suma miar zacieniowanych kątów w trójkącie

Post autor: PokEmil »

8.
Niech kąty w tym najmniejszym trójkącie po środku wynoszą \(\displaystyle{ \alpha}\), \(\displaystyle{ \beta}\) oraz \(\displaystyle{ \gamma}\). Które kąty także wynoszą \(\displaystyle{ \alpha}\), \(\displaystyle{ \beta}\) oraz \(\displaystyle{ \gamma}\)? Oblicz sumę miar dwóch zielonych kątów w jednym trójkącie (uzależnij od \(\displaystyle{ \alpha}\), \(\displaystyle{ \beta}\) oraz \(\displaystyle{ \gamma}\)).
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Re: Suma miar zacieniowanych kątów w trójkącie

Post autor: bakala12 »

Z czym konkretnie jest problem? Jakieś próby rozwiązania?
Wskazówki:
1. Suma miar kątów w trójkącie to ile? Kąty wierzchołkowe mają równe miary.
2. Jakie mogą być potencjalne wymiary takiego sześcianu (ile najmniej?). Ile trzeba by dołożyć wtedy kostek?
ODPOWIEDZ