Jak sprawdzić czy trójkąt jest równoboczny - dowód

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
animasola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 18 lut 2017, o 21:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań

Jak sprawdzić czy trójkąt jest równoboczny - dowód

Post autor: animasola »

W trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\) poprowadzona środkowe \(\displaystyle{ AD}\) i \(\displaystyle{ BE}\) . Kąty \(\displaystyle{ CAD}\) i \(\displaystyle{ CBE}\) mają miary \(\displaystyle{ 30^\circ}\) .
Wykaż, że trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\) jest równoboczny.

Myślałam, żeby skorzystać z twierdzenia, że środkowe przecinają się w stosunku \(\displaystyle{ 2:1}\) . Wprowadziłam cztery niewiadome - dwie na środkowe i dwie na oznaczenie boków, na które środkowe spadają. Myślałam, żeby zastosować wzór Herona na pole trójkąta, ale to byłoby za dużo zmiennych.
Na pewno trzeba twierdzenie sinusów wykorzystać, bo po coś te kąty są podane. Ale nie wiem, jak to zadanie złapać.
Ostatnio zmieniony 5 sty 2018, o 18:29 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Re: Jak sprawdzić czy trójkąt jest równoboczny - dowód

Post autor: Kacperdev »

Dobry trop. Kąty wierzchołkowe i tw. sinusów z układem równań.



\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{y}{\sin 30^{\circ}} = \frac{2x}{\sin \beta }\\ \frac{x}{\sin 30^{\circ}} = \frac{2y}{\sin \beta }\end{cases} \Leftrightarrow \begin{cases} y = \frac{x}{\sin \beta }\\ x = \frac{y}{\sin \beta }\end{cases} \Rightarrow y = \frac{\frac{y}{\sin \beta}}{\sin \beta} \Rightarrow
1 = \frac{1}{\sin ^{2} \beta}}\)


stąd: \(\displaystyle{ \sin \beta = 1 \vee \sin \beta = -1}\)

Wnioski pozostawiam Tobie.
animasola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 18 lut 2017, o 21:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań

Jak sprawdzić czy trójkąt jest równoboczny - dowód

Post autor: animasola »

Bardzo, ale to bardzo dziękuję. Już wszystko wiem.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Jak sprawdzić czy trójkąt jest równoboczny - dowód

Post autor: kruszewski »



\(\displaystyle{ AC}\) jest cięciwą okręgu opisanego na tym trójkącie. Podobnie \(\displaystyle{ CB}\).
\(\displaystyle{ OD}\) jest normalną do boku \(\displaystyle{ BC}\) połowiącą ten bok. Na tej prostej \(\displaystyle{ OD}\) będzie promieniem okręgu wpisanego między ramiona kątów \(\displaystyle{ \angle C \ i \ \angle B}\). Zatem w trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\).Zauważamy, że trójkąty prostokątne \(\displaystyle{ CDO \ i \ BDO}\) są przystające, mające równe boki \(\displaystyle{ BD = CD}\) zaś odcinek \(\displaystyle{ OD}\) jest wspólnym ich bokiem . Stąd wnosimy, że kąt \(\displaystyle{ \angle C}\) jest równy kątowi \(\displaystyle{ \angle B}\) a stąd i kątowi \(\displaystyle{ \angle A}\) równemu podwojonemu kątowi miary \(\displaystyle{ 30º}\) i mają miary równe , każda 60º
Stąd dalszy wniosek, że trójkąt \(\displaystyle{ \Delta ABC}\) jest równoramienny.
ODPOWIEDZ