Wyznacz długość promienia okręgu opisanego

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
zuajestem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 11 kwie 2016, o 16:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 3 razy

Wyznacz długość promienia okręgu opisanego

Post autor: zuajestem »

Witajcie,
mam problem ze znalezieniem sposobu na to zadanie:

Pole trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) w którym \(\displaystyle{ AC=6}\) i \(\displaystyle{ BC=10}\) jest równe \(\displaystyle{ 15\sqrt{2}}\). Wyznacz długość promienia okręgu o środku \(\displaystyle{ O}\) opisanego na tym trójkącie wiedząc, że obwód trójkąta \(\displaystyle{ ABO}\) jest równy \(\displaystyle{ 8}\) oraz kąt przy wierzchołku \(\displaystyle{ C}\) jest kątem ostrym.

Chciałam stworzyć układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{abc}{4R} = P \\ 2R + c = 8 \end{cases}}\)

tu rysunek:

Kod: Zaznacz cały

https://images83.fotosik.pl/922/a4b253971a8d36fd.png


jednak prawdopodobnie coś jest nie tak, gdyż wychodzi z niego
\(\displaystyle{ R= 8 - 4\sqrt{2} ; c = 4\sqrt{2} + 8}\)
i po podstawieniu tych liczb pole nie wychodzi tyle ile powinno z polecenia.

Proszę o rady.
Ostatnio zmieniony 30 lis 2017, o 06:21 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Wyznacz długość promienia okręgu opisanego

Post autor: lukasz1804 »

Promień \(\displaystyle{ R}\) dobrze obliczyłaś, ale policz ponownie długość \(\displaystyle{ c}\) boku \(\displaystyle{ AB}\).
zuajestem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 11 kwie 2016, o 16:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 3 razy

Wyznacz długość promienia okręgu opisanego

Post autor: zuajestem »

Racja, nie zauważyłam błędu,
\(\displaystyle{ c=4\sqrt{2}-8}\)

Jednak przy tej zmianie nadal wychodzi zły wynik pola \(\displaystyle{ =-5}\) . Co może być źle?
Ostatnio zmieniony 30 lis 2017, o 06:41 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Wyznacz długość promienia okręgu opisanego

Post autor: kropka+ »

\(\displaystyle{ c=8\sqrt{2} - 8}\)
astan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 13 lut 2018, o 14:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Wyznacz długość promienia okręgu opisanego

Post autor: astan »

Znając długości dwóch boków trójkąta i jego pole, łatwo wyznaczyć sinus kąta między tymi bokami. Wiedząc, że kąt ten jest ostry, można obliczyć jego kosinus i wyznaczyć długość trzeciego boku (z twierdzenia kosinusów). Z twierdzenia sinusów łatwo teraz obliczyć promień okręgu opisanego na danym trójkącie. Niestety, uzyskany wynik stoi w sprzeczności z wynikiem otrzymanym z rozwiązania układu: (abc)/4R=Pole, c+2R=8, co świadczy o tym, że dane zadania są wzajemnie sprzeczne.
ODPOWIEDZ