zastosowanie funkcji trygonometrycznej

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
M1ch43lord
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 24 wrz 2007, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: szczecin

zastosowanie funkcji trygonometrycznej

Post autor: M1ch43lord »

witam,
Tresc zadania brzmi:Oblicz miarę kąta miedzy bokami o dlugosci 3\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) i 8 i polu 18

biorąc pod uwagę wzor \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) * a * b * sin\(\displaystyle{ \alpha}\) = Pole

obliczam że 18 = 12\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) dziele obustronnie przez 12\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)

i wychodzi mi wynik \(\displaystyle{ \frac{3}{2sqrt3}}\) = szukany kąt

i jak mam na tej podstawie wyliczyc kat... ? czy popelnilem jakis blad

z gory dzieki


edit: sry za zly dzial.. nie wiedzialem ze w matematyce elementarnej jest poddzial o trygonometrii :/
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

zastosowanie funkcji trygonometrycznej

Post autor: florek177 »

Jest dobrze, tylko usuń niewymierność z mianownika ( pierwiastek ).
ODPOWIEDZ