Pytanie brzmi:
Jak wyznaczyć wysokość trójkąta mając jego kąty, i długość podstawy?
Mam projekt na ostatnim roku studiów i coś takiego muszę znaleźć, a taką trygonometrie ostatnio w szkole używałem xd. pls halp
Obrazek dla pomocy:
Wysokość trójkąta
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Wysokość trójkąta
\(\displaystyle{ \frac{a}{h}=\ctg \alpha _1 \Rightarrow a=h \ctg \alpha _1 \\
\frac{b}{h}=\ctg \alpha _2 \Rightarrow b=h \ctg \alpha _2 \\
x=a+b=h \ctg \alpha _1+h \ctg \alpha _2=h \left( \ctg \alpha _1+ \ctg \alpha _2\right) \\
h= \frac{x}{ \ctg \alpha _1+ \ctg \alpha _2}}\)
\frac{b}{h}=\ctg \alpha _2 \Rightarrow b=h \ctg \alpha _2 \\
x=a+b=h \ctg \alpha _1+h \ctg \alpha _2=h \left( \ctg \alpha _1+ \ctg \alpha _2\right) \\
h= \frac{x}{ \ctg \alpha _1+ \ctg \alpha _2}}\)