Odnośnie tematu
420891.htm
Miało być tak:
Niech a,b,c boki trójkata oraz R,r to odpowiednio mpromień okregu opisanego i wpisanego w trójkat. Pokaż że
\(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}+c^{2}geqslant 4 sqrt{3}P}\), gdzie P-pole trójkat.
Ale chodzi mi teraz o udowodnienie takiej nierówności
\(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}+c^{2}geqslant sqrt{3}(4P+(a-c)^2)}\)
nierówność w trójkacie
- timon92
- Użytkownik
- Posty: 1657
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 472 razy
Re: nierówność w trójkacie
nie wiem po co oznaczasz promienie tych okręgów, skoro dalej się nie pojawiają
po podstawieniu \(\displaystyle{ a=x+y, b=x+z, c=y+z}\) mamy \(\displaystyle{ x,y,z>0}\) i \(\displaystyle{ P=\sqrt{xyz(x+y+z)}}\)
\(\displaystyle{ a^2+b^2+c^2-\sqrt{3}(a-c)^2 = (2-\sqrt 3)(x^2+z^2)+(2+2\sqrt 3)xz+2y(x+y+z) \\
\phantom{a^2+b^2+c^2-\sqrt{3}(a-c)^2} \ge (2-\sqrt 3)\cdot 2xz+(2+2\sqrt 3)xz+2y(x+y+z) \\
\phantom{a^2+b^2+c^2-\sqrt{3}(a-c)^2} = 6xz+2y(x+y+z) \\
\phantom{a^2+b^2+c^2-\sqrt{3}(a-c)^2} \ge 2\sqrt{6xz\cdot2y(x+y+z)} \\
\phantom{a^2+b^2+c^2-\sqrt{3}(a-c)^2} = 4\sqrt 3 P}\)
po podstawieniu \(\displaystyle{ a=x+y, b=x+z, c=y+z}\) mamy \(\displaystyle{ x,y,z>0}\) i \(\displaystyle{ P=\sqrt{xyz(x+y+z)}}\)
\(\displaystyle{ a^2+b^2+c^2-\sqrt{3}(a-c)^2 = (2-\sqrt 3)(x^2+z^2)+(2+2\sqrt 3)xz+2y(x+y+z) \\
\phantom{a^2+b^2+c^2-\sqrt{3}(a-c)^2} \ge (2-\sqrt 3)\cdot 2xz+(2+2\sqrt 3)xz+2y(x+y+z) \\
\phantom{a^2+b^2+c^2-\sqrt{3}(a-c)^2} = 6xz+2y(x+y+z) \\
\phantom{a^2+b^2+c^2-\sqrt{3}(a-c)^2} \ge 2\sqrt{6xz\cdot2y(x+y+z)} \\
\phantom{a^2+b^2+c^2-\sqrt{3}(a-c)^2} = 4\sqrt 3 P}\)