Zadanie z trojkątem prostokatnym.

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
peacetolecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 10 wrz 2007, o 18:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nowy sącz

Zadanie z trojkątem prostokatnym.

Post autor: peacetolecik »

wykaż ze w trojkacie prostokatnym kwadrat długosci przyprostokatnej jest rowny iloczynowi dlugosci przeciwprostokatnej przez długosc rzutu prostokatnego tej przyprostokatnej na przeciwprostokatna



prosze o pomoc za ewentualne rozwiązania dziękuje.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Zadanie z trojkątem prostokatnym.

Post autor: florek177 »

b / c = cos ( β) ; n / b = cos ( β ) --> b� = n c .
stopy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 21:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ostrów wlkp.

Zadanie z trojkątem prostokatnym.

Post autor: stopy »

oferuję zadanie . Narysuj trójkąt prostokątny ABC , KTOREGO BOKAMI SA SRODKOWE TROJKATA ABC. jak to zrobic? ostatnio chorowalam i nie bylam na lekcjach. Proszę o pomoc.
ODPOWIEDZ