a) Na 25-metrowym basenie plywackim tory rozdzielone sa naprezona linia. na jaka wysokosc nad powierzchnie wody mozna by uniesc srodek tej liny gdyby jej dlugosc zwiekszono o 1 m?
b) wyobraz sobie ze o 1 m wydluzono linie rozdzielajaca tory na basenie 50-metrowym. jak myslisz czy srodek liny mozna uniesc wyzej czy nizej niz w wypadku basenu 25-metrowego? obliczenia
basen i jego tory
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 10 wrz 2007, o 17:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: opole
-
- Użytkownik
- Posty: 230
- Rejestracja: 10 gru 2006, o 12:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 27 razy
basen i jego tory
siemasz
Dane:
\(\displaystyle{ s=25m}\) - długość liny (szary)
\(\displaystyle{ b=13m}\) - połowa rozciągniętej liny o 1 m \(\displaystyle{ (25 + 1)/2\\[m]}\) (obydwa zielone są sobie równe lecz mają różne odcienie bo potrzebujemy połowę tej liny)
Rysunek:
Szukane: \(\displaystyle{ h=?}\) (czerwona kreska)
Rozwiązanie
z Tw Pitagorasa:
\(\displaystyle{ b^{2}=h^{2}+(\frac{1}{2}s)^{2}}\)
Resztę już policzysz bo masz wszystkie dane:)
b) pomyśl! jakbyś nie mogła wymyśleć pisz prywatna wiadomośc:))
Dane:
\(\displaystyle{ s=25m}\) - długość liny (szary)
\(\displaystyle{ b=13m}\) - połowa rozciągniętej liny o 1 m \(\displaystyle{ (25 + 1)/2\\[m]}\) (obydwa zielone są sobie równe lecz mają różne odcienie bo potrzebujemy połowę tej liny)
Rysunek:
Szukane: \(\displaystyle{ h=?}\) (czerwona kreska)
Rozwiązanie
z Tw Pitagorasa:
\(\displaystyle{ b^{2}=h^{2}+(\frac{1}{2}s)^{2}}\)
Resztę już policzysz bo masz wszystkie dane:)
b) pomyśl! jakbyś nie mogła wymyśleć pisz prywatna wiadomośc:))