Pole trapezu w trójkącie.

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
Yucao
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 6 sty 2013, o 16:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolskie
Podziękował: 1 raz

Pole trapezu w trójkącie.

Post autor: Yucao »

Witam,
Mam problem z takim zadaniem:
W trójkącie ABC wysokość CD równa się 20cm, zaś |AB| = 16cm. Narysowano prostą równoległą do boku AB przecinającą bok AC w punkcie K i bok BC w punkcie L. Wiemy również ,że |KL| = 12cm. Oblicz pole powstałego trapezu ABLK.
Mógłby ktoś ko zadanie rozwiązać i wyjaśnić jak to policzył albo nakierować jakoś w stronę rozwiązania?

Z góry dziękuje za pomoc.


Pozdrawiam,
Yucao
Mefistofeles
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 24 sty 2011, o 18:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 2 razy

Pole trapezu w trójkącie.

Post autor: Mefistofeles »

Wystarczy od pola trójkąta ABC odjąć pole trójkąta CKL, którego podstawę znamy. Jego wysokość uzyskujemy z twierdzenia Talesa 16/20=12/x. Czyli wysokość ta jest równa 15. A pole trójkąta CKL = 90. Pole trójkąta ABC = 160. Czyli pole trapezu 160 - 90 = 70.
Yucao
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 6 sty 2013, o 16:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolskie
Podziękował: 1 raz

Pole trapezu w trójkącie.

Post autor: Yucao »

Mefistofeles pisze:Wystarczy od pola trójkąta ABC odjąć pole trójkąta CKL, którego podstawę znamy. Jego wysokość uzyskujemy z twierdzenia Talesa 16/20=12/x. Czyli wysokość ta jest równa 15. A pole trójkąta CKL = 90. Pole trójkąta ABC = 160. Czyli pole trapezu 160 - 90 = 70.

Dziękuje za pomoc.
ODPOWIEDZ