Podstawa trójkąta

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
hubert92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 13 maja 2007, o 16:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: -HOME-
Podziękował: 40 razy

Podstawa trójkąta

Post autor: hubert92 »

ZADANIE.

Podstawa trójkąta równoramiennego ma długość 6cm. a ramię ma długość 5cm. Oblicz długość wysokości opuszczonej na tę podstawę.
Awatar użytkownika
pawex9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 176
Rejestracja: 6 gru 2007, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kuj-pom
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 28 razy

Podstawa trójkąta

Post autor: pawex9 »

podziel podstawe na połowe i skorzystaj z tw. pitagorasa
hubert92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 13 maja 2007, o 16:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: -HOME-
Podziękował: 40 razy

Podstawa trójkąta

Post autor: hubert92 »

\(\displaystyle{ 3^{2} + 5^{2} = x^{2}}\)
\(\displaystyle{ 9 + 25 = x^{2}}\)
\(\displaystyle{ x^{2} = -34 / -1}\)
\(\displaystyle{ x = 34}\)

Chyba za duży wynik wyszedł, co do wartości danych podanych w zadaniu
Awatar użytkownika
pawex9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 176
Rejestracja: 6 gru 2007, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kuj-pom
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 28 razy

Podstawa trójkąta

Post autor: pawex9 »

nie
\(\displaystyle{ 3^{2} + 5^{2} = x^{2}}\)
tylko
\(\displaystyle{ 3^{2} + x^{2}= 5^{2}}\)

5 jest przeciwprostokątną
hubert92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 13 maja 2007, o 16:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: -HOME-
Podziękował: 40 razy

Podstawa trójkąta

Post autor: hubert92 »

aha. ok. dziękuję..
dodatkowe pytanie? czy to wystarczy do rozwiązania zadania? można to w jakiś sposób sprawdzić, czy wynik pasuje ?
ODPOWIEDZ