trójkąt równoboczny

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
witch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 16:31
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy

trójkąt równoboczny

Post autor: witch »

Dany jest trójkąt równoboczny ABC. Na przedłużeniu boku AC poza punkt C wybrano punkt D, a na przedłużeniu boku BC poza punkt C, wybrano E, taki że BD=DE. Udowodnij, że AD=CE
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

trójkąt równoboczny

Post autor: anna_ »



Z twierdzenia sinusów dla trójkąta \(\displaystyle{ ABD}\)
\(\displaystyle{ \frac{a+y}{\sin(60^o+\alpha)} = \frac{r}{\sin 60^o}}\)

Z twierdzenia sinusów dla trójkąta \(\displaystyle{ CDE}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{\sin{180^o-(60^o+\alpha)}} = \frac{r}{\sin 60^o}}\)

\(\displaystyle{ \frac{x}{\sin{(60^o+\alpha)}} = \frac{r}{\sin 60^o}}\)

czyli
\(\displaystyle{ \frac{a+y}{\sin(60^o+\alpha)}=\frac{x}{\sin{(60^o+\alpha)}}}\)
\(\displaystyle{ a+y=x}\)
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1657
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 472 razy

trójkąt równoboczny

Post autor: timon92 »

rozważmy punkt \(\displaystyle{ F}\) na odcinku \(\displaystyle{ CE}\) tak, że trójkąt \(\displaystyle{ DCF}\) jest równoboczny

wówczas trójkąty \(\displaystyle{ BFD}\) i \(\displaystyle{ ECD}\) są przystające i wobec tego \(\displaystyle{ CE = BF}\)

pozostaje zauważyć, że \(\displaystyle{ BF=AD}\)
Ostatnio zmieniony 29 sty 2012, o 01:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
ODPOWIEDZ