Długość odcinków trójkąta

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
Warlok20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 509
Rejestracja: 1 paź 2011, o 16:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 156 razy
Pomógł: 3 razy

Długość odcinków trójkąta

Post autor: Warlok20 »

W trójkącie równoramiennym \(\displaystyle{ AC=BC=16cm}\) oraz \(\displaystyle{ AB=12cm}\). W trójkąt ten wpisano okrąg. Oblicz długości odcinków na jakie punkty styczności podzielił odcinek AC.

Dziękuję
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Długość odcinków trójkąta

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ D}\) - punkt styczności z \(\displaystyle{ AB}\)
\(\displaystyle{ E}\)- punkt styczności z \(\displaystyle{ AC}\)

\(\displaystyle{ AD=DB=6}\)
\(\displaystyle{ DB=BE}\)
Warlok20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 509
Rejestracja: 1 paź 2011, o 16:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 156 razy
Pomógł: 3 razy

Długość odcinków trójkąta

Post autor: Warlok20 »

dziękuję.. póki co to tylko twoje i tam jeszcze jednej osoby trafiają do mnie z resztą wymiękam...
ODPOWIEDZ