Wierzchołek trójkąta.

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
dafix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 21 wrz 2009, o 18:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Myszków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 3 razy

Wierzchołek trójkąta.

Post autor: dafix »

Mam takie zadanie:

Dane są dwa wierzhołki trójkąta ABC: A(-2,0),B(1,1). Wyznacz współrzędne trzeciego wierzhołka C leżącego na dodatniej półosi OY, jeśli pote trójkąta ABC jest równe 6,5. Wykonaj odpowieni rysunek.

To tak. Na początku obliczyłem dłogiść odcinka AB wyszło mi \(\displaystyle{ \sqrt{10}}\). Dalej chciałem wyliczyć h ze wzoru \(\displaystyle{ \frac{1}{2} a*h}\). Wynik to \(\displaystyle{ \frac{13 \sqrt{10} }{10}}\). I tutaj rodzi się moje pytanie co dalej? Czy to jest dobrze?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wierzchołek trójkąta.

Post autor: anna_ »

Jest ok.
Dalej to zastosowałabym wzór na odległość punktu C od prostej przechodzącej przez A i B.
ODPOWIEDZ