wykazanie nierówności

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 874
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

wykazanie nierówności

Post autor: darek20 »

Niech \(\displaystyle{ P}\) lezy wewnatrz trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\). Pokaż że \(\displaystyle{ \frac{PA}{a}+\frac{PB}{b}+\frac{PC}{c}\geq{\sqrt{3}}}\), gdzie a,b,c-długosci boków
Lider Artur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 692
Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 107 razy

wykazanie nierówności

Post autor: Lider Artur »

\(\displaystyle{ a,b,c}\) są długościami dowolnych boków, czy może
\(\displaystyle{ a=|AB|\\b=|BC|\\c=|CA|}\)
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 874
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

wykazanie nierówności

Post autor: darek20 »

już mam rozwiazanie wiec temat nieaktualny
ODPOWIEDZ