funkcje trygonometryczne kąta, obliczanie
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 18 sie 2010, o 18:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rawa
- Podziękował: 3 razy
funkcje trygonometryczne kąta, obliczanie
kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) jest ostry i sin \(\displaystyle{ \alpha = \frac{2}{5}}\)
i mam policzyć wartości pozostałych funkcju trygonometrycznych tego kąta
i mam policzyć wartości pozostałych funkcju trygonometrycznych tego kąta
Ostatnio zmieniony 24 sie 2010, o 22:24 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
funkcje trygonometryczne kąta, obliczanie
cosinus z jedynki trygonometrycznej (bierzesz wartość dodatnią)
tangens iloraz sinusa i cosinusa
cotangens iloraz cosinusa i sinusa
tangens iloraz sinusa i cosinusa
cotangens iloraz cosinusa i sinusa
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
funkcje trygonometryczne kąta, obliczanie
\(\displaystyle{ (\frac{2}{5})^{2}+cos^{2}x=1 \\ \frac{4}{25}+cos^{2}x=1\\cos^{2}x=1-\frac{4}{25} \\ cosx=\frac{\sqrt{21}}{5} \\ tgx=\frac{sinx}{cosx} \\ tgx=\frac{\frac{2}{5}}{\frac{\sqrt{21}}{5}}=\frac{2}{5}\cdot \frac{5}{\sqrt{21}}=\frac{2}{\sqrt{21}}}\)
Cotanges to odwrotność tangensa więc odwróć iłamek i wsio...
Cotanges to odwrotność tangensa więc odwróć iłamek i wsio...
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 18 sie 2010, o 18:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rawa
- Podziękował: 3 razy
funkcje trygonometryczne kąta, obliczanie
ok d opewnego meomentu wszyskot ok rozumiem tylko niemogę dojsć czemu tam jest \(\displaystyle{ cosx= \frac{ \sqrt{21} }{5}}\)
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
funkcje trygonometryczne kąta, obliczanie
\(\displaystyle{ cos^2x = 1 - \frac{4}{25} = \frac{25}{25} - \frac{4}{25} = \frac{21}{25}}\)
\(\displaystyle{ cos^2x = \frac{21}{25}}\)
\(\displaystyle{ cosx = \frac{\sqrt{21}}{5}}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ cos^2x = \frac{21}{25}}\)
\(\displaystyle{ cosx = \frac{\sqrt{21}}{5}}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 18 sie 2010, o 18:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rawa
- Podziękował: 3 razy
funkcje trygonometryczne kąta, obliczanie
już zrobiłem kilka przykładów i działa wszystko elegancko wielkie dzieki
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
funkcje trygonometryczne kąta, obliczanie
Dla kąta ostrego (matura podstawowa) proponuję przyjąć boki trójkąta (2x) i (5x) - na teście wyboru można nawet (2) i (5) - potem z Pitagorasa wyznaczyć trzeci bok i podawać już wszystkie funkcje.
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 18 sie 2010, o 18:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rawa
- Podziękował: 3 razy
funkcje trygonometryczne kąta, obliczanie
mam jeszcze taki problem \(\displaystyle{ tgx= \frac{ \frac{2}{5} }{ \frac{ \sqrt{12} }{7} }= \frac{2}{5} \cdot \frac{7}{ \sqrt{12} }}\)
i nie wiem co dalej
i nie wiem co dalej
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
funkcje trygonometryczne kąta, obliczanie
\(\displaystyle{ =\frac{2\cdot7}{5\cdot2\sqrt{3}}=\frac{7}{5\cdot\sqrt{3}}=\frac{7\sqrt{3}}{15}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 18 sie 2010, o 18:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rawa
- Podziękował: 3 razy
funkcje trygonometryczne kąta, obliczanie
trochę ciężko mi to zrozumieć możesz jeszcze to jakoś uprościć do wersji dla super ciężko kumatych ?
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
funkcje trygonometryczne kąta, obliczanie
\(\displaystyle{ \frac{7}{5\sqrt{3}} * \frac{\sqrt{3}}{\sqrt{3}} = \frac{7\sqrt{3}}{5*3} = \frac{7\sqrt{3}}{15}}\)
Bardziej tego nie rozpiszę
Pozdrawiam.
Bardziej tego nie rozpiszę
Pozdrawiam.