konstrukcja kąta

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
Tripleh4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 18 sie 2010, o 18:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rawa
Podziękował: 3 razy

konstrukcja kąta

Post autor: Tripleh4 »

mam zadanie którwe polega na zbudowaniu kąta wiedząc że \(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{4}{5}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

konstrukcja kąta

Post autor: piasek101 »

Jakiś bok trójkąta prostokątnego ma 4, a inny 5.
Tripleh4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 18 sie 2010, o 18:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rawa
Podziękował: 3 razy

konstrukcja kąta

Post autor: Tripleh4 »

no tak ale czy z tego da radę obliczyć miarę kąta ?
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

konstrukcja kąta

Post autor: Afish »

Nie masz obliczać miary kąta. Masz skonstruować kąt, którego kosinus masz podany. Zerknij na definicję kosinusa dla kąta skierowanego.
Tripleh4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 18 sie 2010, o 18:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rawa
Podziękował: 3 razy

konstrukcja kąta

Post autor: Tripleh4 »

to jeden bok ma mieć 4 a drugi 5 i to wszystko ?
Satirev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 10 sie 2010, o 00:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Pomógł: 1 raz

konstrukcja kąta

Post autor: Satirev »

Tak. Narysuj sobie trójkąt egipski o bokach 3, 4, 5 i to wszystko.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

konstrukcja kąta

Post autor: Afish »

Tripleh4 pisze:to jeden bok ma mieć 4 a drugi 5 i to wszystko ?
A konkretniej, to stosunek jednego boku do drugiego ma być równy \(\displaystyle{ \frac{4}{5}}\).
Tripleh4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 18 sie 2010, o 18:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rawa
Podziękował: 3 razy

konstrukcja kąta

Post autor: Tripleh4 »

czyli jaka powinna być ich miara
Awatar użytkownika
Mersenne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bytom/Katowice
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 303 razy

konstrukcja kąta

Post autor: Mersenne »

Narysuj sobie trójkąt prostokątny o przyprostokątnych dł. \(\displaystyle{ 3,4}\) oraz o przeciwprostokątnej dł. \(\displaystyle{ 5}\).
Tripleh4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 18 sie 2010, o 18:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rawa
Podziękował: 3 razy

konstrukcja kąta

Post autor: Tripleh4 »

to zrobiłem
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

konstrukcja kąta

Post autor: bakala12 »

Kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) to ten pomiędzy bokami 4 i 5
ODPOWIEDZ