Twierdzenie Carnota - dowód
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 25 maja 2010, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Twierdzenie Carnota - dowód
Witam!
Potrzebuje jak najszybciej o ile to możliwe dowodu na słuszność twierdzenia Carnota
\(\displaystyle{ d=\frac{1}{2}\sqrt{2a^2+2b^2-c^2}}\)
Jest to na podwyższenie mojej oceny z matematyki więc bardzo mi na tym zależy!
Z góry dziękuje .
Pozdrawiam
Potrzebuje jak najszybciej o ile to możliwe dowodu na słuszność twierdzenia Carnota
\(\displaystyle{ d=\frac{1}{2}\sqrt{2a^2+2b^2-c^2}}\)
Jest to na podwyższenie mojej oceny z matematyki więc bardzo mi na tym zależy!
Z góry dziękuje .
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2012, o 23:01 przez kamil13151, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Twierdzenie Carnota - dowód
Twierdzenie Carnota to tw. cosinsów, nie wiem co to za wzór, który podałeś, ale dowód tego twierdzenia łatwo znajdziesz w internecie.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 25 maja 2010, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Twierdzenie Carnota - dowód
W tym rzecz ,że właśnie nie moge znaleść hjest to twierdzenie na obliczanie środkowych trójkąta...
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Twierdzenie Carnota - dowód
wzór, który podałeś określa długość środkowej poprowadzonej do boku c trójkąta. I rzeczywiście można go wyznaczyć, korzystając z tw. cosinusów:
\(\displaystyle{ \begin{cases} b^2=d^2+(\frac{1}{2}c)^2-2d \cdot \frac{1}{2}c \cdot \cos \alpha \\
a^2=d^2+(\frac{1}{2}c)^2-2d \cdot \frac{1}{2}c \cdot \cos (\pi - \alpha) \end{cases} \ \Rightarrow \ d= ...}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} b^2=d^2+(\frac{1}{2}c)^2-2d \cdot \frac{1}{2}c \cdot \cos \alpha \\
a^2=d^2+(\frac{1}{2}c)^2-2d \cdot \frac{1}{2}c \cdot \cos (\pi - \alpha) \end{cases} \ \Rightarrow \ d= ...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 25 maja 2010, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Twierdzenie Carnota - dowód
A mógłbyś mi jakoś wytłumaczyć dlaczego tak się ten dowód wyprowadza? Bo myśle ,że sam zapis jutro na lekcji nic mi nie da... A chcałbym wiedzieć dlaczego tak jest .. naprzykłąd dlaczego jest
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Twierdzenie Carnota - dowód
Tw. cosinusów dla trójkątów \(\displaystyle{ ADC}\) oraz \(\displaystyle{ BDC}\)
\(\displaystyle{ |CD|=d, |AC|=a, |BC|=b}\) oraz \(\displaystyle{ \sphericalangle BDC=\alpha}\), czyli \(\displaystyle{ \sphericalangle ADC=\pi - \alpha}\) ;]
p.s Jeśli można wiedzieć o jaką ocenę 'walczysz' ?
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 25 maja 2010, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Twierdzenie Carnota - dowód
O ocenę "dobrą" ,tylko mam z tym duży problem ,ponieważ nauczyciel kazał mi udowodnić twierdzenie z działu zupełnie innego niż teraz bierzemy więc mam kłopot z jego zrozumieniem.Po twoim wytłumaczeniu niestety dalej mi nci nie świta w ełbie Gbybym tylko przerabiał ten dział napewno nie robił bym tylu kłopotów..
P.S. Już zrozumiałem Dzięki!
-- 25 maja 2010, o 17:40 --
Tak to znowu ja Słuchajcie wiem co znaczą poszczególne literki ,ale mam problem z doprowadzeniem pierwotnej wersji dowodu do wzoru który podałem na początku tematu , pomoglibyście?
P.S. Już zrozumiałem Dzięki!
-- 25 maja 2010, o 17:40 --
Tak to znowu ja Słuchajcie wiem co znaczą poszczególne literki ,ale mam problem z doprowadzeniem pierwotnej wersji dowodu do wzoru który podałem na początku tematu , pomoglibyście?
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 23 sty 2011, o 15:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 1 raz
Twierdzenie Carnota - dowód
Zamieszczę dowód dla potomnych, bo sam potrzebowałem tego dowodu i przez długi czas nie mogłem go znaleźć...
\(\displaystyle{ \begin{cases} b^2=d^2+(\frac{1}{2}c)^2-2d \cdot \frac{1}{2}c \cdot \cos (\alpha) \\ a^2=d^2+(\frac{1}{2}c)^2-2d \cdot \frac{1}{2}c \cdot \cos (\pi - \alpha) \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \cos (\pi - \alpha) = -\cos (\alpha)}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} b^2=d^2+(\frac{1}{2}c)^2-2d \cdot \frac{1}{2}c \cdot \cos (\alpha) \\ a^2=d^2+(\frac{1}{2}c)^2+2d \cdot \frac{1}{2}c \cdot \cos (\alpha) \end{cases} \ /+}\)
\(\displaystyle{ 2d^2 = a^2+b^2-\frac{1}{2}c^2}\)
\(\displaystyle{ d^2 = \frac{1}{2}\left( a^2+b^2-\frac{1}{2}c^2 \right)}\) wyciągamy \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) poza nawias
\(\displaystyle{ d^2 = \frac{1}{4}\left( 2a^2+2b^2-c^2 \right)}\) pierwiastkujemy, bo obie strony są dodatnie
\(\displaystyle{ d = \frac{1}{2} \sqrt{ 2a^2+2b^2-c^2 }}\) co jest tezą.
\(\displaystyle{ \begin{cases} b^2=d^2+(\frac{1}{2}c)^2-2d \cdot \frac{1}{2}c \cdot \cos (\alpha) \\ a^2=d^2+(\frac{1}{2}c)^2-2d \cdot \frac{1}{2}c \cdot \cos (\pi - \alpha) \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \cos (\pi - \alpha) = -\cos (\alpha)}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} b^2=d^2+(\frac{1}{2}c)^2-2d \cdot \frac{1}{2}c \cdot \cos (\alpha) \\ a^2=d^2+(\frac{1}{2}c)^2+2d \cdot \frac{1}{2}c \cdot \cos (\alpha) \end{cases} \ /+}\)
\(\displaystyle{ 2d^2 = a^2+b^2-\frac{1}{2}c^2}\)
\(\displaystyle{ d^2 = \frac{1}{2}\left( a^2+b^2-\frac{1}{2}c^2 \right)}\) wyciągamy \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) poza nawias
\(\displaystyle{ d^2 = \frac{1}{4}\left( 2a^2+2b^2-c^2 \right)}\) pierwiastkujemy, bo obie strony są dodatnie
\(\displaystyle{ d = \frac{1}{2} \sqrt{ 2a^2+2b^2-c^2 }}\) co jest tezą.