Funkcje trygonometryczne - zadania

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
Insejnindebrejn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 27 lut 2010, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: jelenia góra

Funkcje trygonometryczne - zadania

Post autor: Insejnindebrejn »

Potrzebuje pomocy przy tych 3 zadaniach:
1. Oblicz \(\displaystyle{ \sin(1125) - \cos (-690)}\)
2. Oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta alfa, jeśli \(\displaystyle{ \cos\alpha = \frac{5}{13}}\) i \(\displaystyle{ \alpha\in\langle270;360\rangle}\)
Z góry dziękuje za pomoc
Ostatnio zmieniony 28 lut 2010, o 22:10 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
zati61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: aaa
Pomógł: 119 razy

Funkcje trygonometryczne - zadania

Post autor: zati61 »

1. wielokrotnosc okresu(czyli \(\displaystyle{ 2 \pi}\) czy tam \(\displaystyle{ 360^{0}}\) mozemy pominąc). Następnie jak już ,mamy kąt z przedziału 0;360 stopni możemy obliczyć korzystając z wzorów redukcyjnych lub po prostu rysując wybraną f. tryg i odczytując punkt przeciecia(tu sie sprawdza dla katow charakterystyczych: wielokrotnosci 30;45;60 stopni)
2. znasz cos wiec z jedynki tryg obliczysz sin, wyjdzie rownanie kwadratowe i 2 rozwiazania sinusa, wybierasz to, ktorego argument miesci sie w przedziale z zadania. wtedy obliczysz tg no i ctg
ODPOWIEDZ