Wyznacz miary kątów
Wyznacz miary kątów
\(\displaystyle{ \alpha}\), \(\displaystyle{ \beta}\) i \(\displaystyle{ \omega}\) są miarami kątów wewnętrznych trójkąta. \(\displaystyle{ \alpha}\) jest o \(\displaystyle{ 25^o}\) większe od \(\displaystyle{ \beta}\), a \(\displaystyle{ \omega}\) jest o \(\displaystyle{ 20^o}\) mniejsze od \(\displaystyle{ \alpha}\). Wyznacz miary tych kątów.
Ostatnio zmieniony 20 paź 2009, o 20:37 przez lorakesz, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 1567
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 398 razy
Wyznacz miary kątów
Po co 3 niewiadome?!
\(\displaystyle{ \alpha + \alpha -25 + \alpha - 20 = 180}\)
I liczysz alfa
beta = alfa-25
omega = alfa-20
Wszystko oczywiście w stopniach
\(\displaystyle{ \alpha + \alpha -25 + \alpha - 20 = 180}\)
I liczysz alfa
beta = alfa-25
omega = alfa-20
Wszystko oczywiście w stopniach