długość boku
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 17 paź 2009, o 13:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
długość boku
Oblicz długość boku trójkąta równobocznego wiedząc, że promień okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równy 1,5 cm.
- kam_new93
- Użytkownik
- Posty: 673
- Rejestracja: 18 lip 2009, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 106 razy
długość boku
r = h : 3-wzór
1,5cm=h/3
h=4,5cm
wiemy że \(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ 4,5= \frac{a \sqrt{3}}{2}}\)
a=\(\displaystyle{ 3 \sqrt{3}cm}\)
1,5cm=h/3
h=4,5cm
wiemy że \(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ 4,5= \frac{a \sqrt{3}}{2}}\)
a=\(\displaystyle{ 3 \sqrt{3}cm}\)