pewien dowód

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
korass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 23 kwie 2006, o 12:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

pewien dowód

Post autor: korass »

W trójkątach ABC o A'B'C' poprowadzono środkowe AD i A'D'. Udowodnij, że jeżeli |AB|=|A'B'|; |AC|=|A'C'| i |AD|=|A'D'| to trójkąty \(\displaystyle{ ABC \equiv A'B'C'}\)
Miałem jeszcze podobne zadanie tyle, że zamiast AC i A'C' było BC i B'C', to było łatwe, ale z tym jakoś nie wychodzi...
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

pewien dowód

Post autor: Tomasz Rużycki »

Uzaleznij sobie dlugosci srodkowych od bokow, na tej podstawie stwierdzisz rownosc \(\displaystyle{ |BC| = |B'C'|}\).
ODPOWIEDZ