Trójkąt prostokatny, miara kąta alfa.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 7 paź 2009, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 1 raz
Trójkąt prostokatny, miara kąta alfa.
Obrazek wygasł
Oto to zadanie powyżej.
Jeżeli ktoś potrafi obliczyć proszę o szczegółowy rozpis jak to zostało obliczone z góry dziękuje
Informacja dla Administracji forum. Wiem że nie wolno dorzucać zdjęć/obrazków itp. ale tego zadania inaczej nie da się opisać. Wstawiłem miniaturkę żeby się forum nie rozwaliło proszę o wyrozumiałość z góry dziękuje.
Oto to zadanie powyżej.
Jeżeli ktoś potrafi obliczyć proszę o szczegółowy rozpis jak to zostało obliczone z góry dziękuje
Informacja dla Administracji forum. Wiem że nie wolno dorzucać zdjęć/obrazków itp. ale tego zadania inaczej nie da się opisać. Wstawiłem miniaturkę żeby się forum nie rozwaliło proszę o wyrozumiałość z góry dziękuje.
Ostatnio zmieniony 9 paź 2009, o 23:10 przez Justka, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Trójkąt prostokatny, miara kąta alfa.
Nazwij wszystkie powstałe tam punkty literami, to ci pomogę.
Edit
Poddaję się, nic mi tam nie wychodzi.
-- dzisiaj, o 21:45 --
A niech to. To co podalam na PW to nie jest rozwiązanie!
Zmierzyłam ten kąt i stąd wiem, że ma \(\displaystyle{ 60^o}\)
Nie wiem jak udowodnić, że BE=2EF
Edit
Poddaję się, nic mi tam nie wychodzi.
-- dzisiaj, o 21:45 --
A niech to. To co podalam na PW to nie jest rozwiązanie!
Zmierzyłam ten kąt i stąd wiem, że ma \(\displaystyle{ 60^o}\)
Nie wiem jak udowodnić, że BE=2EF
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 7 paź 2009, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 1 raz
Trójkąt prostokatny, miara kąta alfa.
Jak by ktoś mógł mi jeszcze pomóc. nmn, podała dobre rozwiązanie lecz nie o takie chodziło tu chodzi teraz o jakieś obliczenia.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Trójkąt prostokatny, miara kąta alfa.
Dorek90, możesz powiedzieć skąd to zadanie?
Udało mi się w oparciu o trójkąty prostokątne dojść do czegoś takiego:
\(\displaystyle{ tg\alpha= \frac{|BF|}{|EF|}}\)
Teraz w pozostałych trójkątach prostokątnych (w kierunku odwrotnym do ruchu wskazówek zegara):
\(\displaystyle{ |FC|= \frac{|BF|}{tg20^0}}\)
\(\displaystyle{ |DF|= \frac{|FC|}{tg40^0}= \frac{|BF|}{tg20^0tg40^0}}\)
\(\displaystyle{ |EF|= \frac{|DF|}{tg80^0}= \frac{|BF|}{tg20^0tg40^0tg80^0}}\)
Wracając do tangensa alfa:
\(\displaystyle{ tg\alpha= \frac{|BF|}{|EF|}= \frac{|BF|}{\frac{|BF|}{tg20^0tg40^0tg80^0}}=tg20^0tg40^0tg80^0}\)
Po sugestiach nmn dotyczących miary kąta oraz wygooglaniu hasła "tan20tan40tan80" okazuje się, że:\(\displaystyle{ tg20^0tg40^0tg80^0=tg60^0}\). Poniżej dowód:
\(\displaystyle{ tg20^0tg40^0tg80^0=tg20tg(60^0-20^0)tg(60^0+20^0)=tg20^0 \cdot \frac{tg60^0-tg20^0}{1+tg60^0tg20^0} \cdot \frac{tg60^0+tg20^0}{1-tg60^0tg20^0}= tg20^0 \cdot \frac{3-tg^2 20^0}{1-3tg^2 20^0}=\frac{3tg20^0 - tg^3 20^0}{1-3tg^2 20^0}=tg3 \cdot 20^0=tg 60^0}\)
Podsumowując \(\displaystyle{ \alpha=60^0}\)
Udało mi się w oparciu o trójkąty prostokątne dojść do czegoś takiego:
\(\displaystyle{ tg\alpha= \frac{|BF|}{|EF|}}\)
Teraz w pozostałych trójkątach prostokątnych (w kierunku odwrotnym do ruchu wskazówek zegara):
\(\displaystyle{ |FC|= \frac{|BF|}{tg20^0}}\)
\(\displaystyle{ |DF|= \frac{|FC|}{tg40^0}= \frac{|BF|}{tg20^0tg40^0}}\)
\(\displaystyle{ |EF|= \frac{|DF|}{tg80^0}= \frac{|BF|}{tg20^0tg40^0tg80^0}}\)
Wracając do tangensa alfa:
\(\displaystyle{ tg\alpha= \frac{|BF|}{|EF|}= \frac{|BF|}{\frac{|BF|}{tg20^0tg40^0tg80^0}}=tg20^0tg40^0tg80^0}\)
Po sugestiach nmn dotyczących miary kąta oraz wygooglaniu hasła "tan20tan40tan80" okazuje się, że:\(\displaystyle{ tg20^0tg40^0tg80^0=tg60^0}\). Poniżej dowód:
\(\displaystyle{ tg20^0tg40^0tg80^0=tg20tg(60^0-20^0)tg(60^0+20^0)=tg20^0 \cdot \frac{tg60^0-tg20^0}{1+tg60^0tg20^0} \cdot \frac{tg60^0+tg20^0}{1-tg60^0tg20^0}= tg20^0 \cdot \frac{3-tg^2 20^0}{1-3tg^2 20^0}=\frac{3tg20^0 - tg^3 20^0}{1-3tg^2 20^0}=tg3 \cdot 20^0=tg 60^0}\)
Podsumowując \(\displaystyle{ \alpha=60^0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 7 paź 2009, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 1 raz
Trójkąt prostokatny, miara kąta alfa.
Dziękuje wszystkim bardzo za pomoc lecz dowiedziałem się że obliczenia trygonometryczne nie są rozwiązaniem tego zadania. Dodam iż zadanie jest z szkoły podstawowej w Rosji. Jedyna wskazówkę jaką otrzymałem od profesorki to że na obrazku trzeba coś dorysować.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Trójkąt prostokatny, miara kąta alfa.
Podobne zadanie określane jest jako "World's Hardest Easy Geometry Problem" -
Tego typu zadania kojarzą mi się z japońskim sangaku (zagadki geometryczne zapisywane na drewnianych tabliczkach).
Dorek90, jeśli poznasz rozwiązanie, to daj znać
Tego typu zadania kojarzą mi się z japońskim sangaku (zagadki geometryczne zapisywane na drewnianych tabliczkach).
Dorek90, jeśli poznasz rozwiązanie, to daj znać
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Trójkąt prostokatny, miara kąta alfa.
Siedzę nad tym 4 dzień. Dorysowałam różne proste, dwusieczne kątów, okręgi opisane na trójkątch, itp itd i nadal nic nie zauważyłam. Podziwiam dzieci z podstawówki w Rosji .
Też jestem ciekawa rozwiązania.
Też jestem ciekawa rozwiązania.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Trójkąt prostokatny, miara kąta alfa.
nmn, zerknij na przykładowe rozwiązanie World's Second-Hardest Easy Geometry Problem:
Jest troszkę tych kresek
Kod: Zaznacz cały
http://jwilson.coe.uga.edu/EMT725/BotCan/Solution/Solution.html
Jest troszkę tych kresek
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Trójkąt prostokatny, miara kąta alfa.
W książce pt. "Cudowne i interesujące łamigłówki matematyczne" (David Wells, Wydawnictwo Zysk i S-ka, Poznań 2002, s. 190-191, 394) znalazłem sprytne rozwiązanie tzw. problemu Langleya (to samo co powyższy World's Second-Hardest Easy Geometry Problem):
Szukamy kąta \(\displaystyle{ \sphericalangle BDE}\). Narysujmy odcinek \(\displaystyle{ BE'}\) tak by kąt \(\displaystyle{ \sphericalangle CBE'=20^0}\). Wtedy trójkąty \(\displaystyle{ EBC}\), \(\displaystyle{ BE'C}\) i \(\displaystyle{ DE'B}\) będą równoramienne. Zatem trójkąt \(\displaystyle{ BEE'}\) będzie równoboczny zaś trójkąt \(\displaystyle{ EE'D}\) równoramienny. Kąt \(\displaystyle{ \sphericalangle DE'E}\) ma miarę 40 stopni zaś kąt \(\displaystyle{ \sphericalangle E'DE}\) ma miarę 70 stopni. Ostatecznie \(\displaystyle{ \sphericalangle BDE= \sphericalangle E'DE- \sphericalangle E'DB=70^0-40^0=30^0}\).
Może to pomoże rozwiązać problem
Szukamy kąta \(\displaystyle{ \sphericalangle BDE}\). Narysujmy odcinek \(\displaystyle{ BE'}\) tak by kąt \(\displaystyle{ \sphericalangle CBE'=20^0}\). Wtedy trójkąty \(\displaystyle{ EBC}\), \(\displaystyle{ BE'C}\) i \(\displaystyle{ DE'B}\) będą równoramienne. Zatem trójkąt \(\displaystyle{ BEE'}\) będzie równoboczny zaś trójkąt \(\displaystyle{ EE'D}\) równoramienny. Kąt \(\displaystyle{ \sphericalangle DE'E}\) ma miarę 40 stopni zaś kąt \(\displaystyle{ \sphericalangle E'DE}\) ma miarę 70 stopni. Ostatecznie \(\displaystyle{ \sphericalangle BDE= \sphericalangle E'DE- \sphericalangle E'DB=70^0-40^0=30^0}\).
Może to pomoże rozwiązać problem
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Trójkąt prostokatny, miara kąta alfa.
Dzięki wskazówce użytkownika timon92 udało mi się rozwiązać to zadanie
Narysujmy sobie trójkąt równoboczny \(\displaystyle{ DGE}\). Wiemy, że trójkąt \(\displaystyle{ DGE}\) jest równoboczny, także \(\displaystyle{ |DG|=|EG|}\). Trójkąt \(\displaystyle{ CBD}\) jest równoramienny, także \(\displaystyle{ |DB|=|DC|}\). Również mamy: \(\displaystyle{ \sphericalangle EDC = \sphericalangle BDG}\). Z powyższych informacji wynika, że trójkąty \(\displaystyle{ DEC}\) oraz \(\displaystyle{ DBG}\) są przystające (cecha bok-kąt-bok), także \(\displaystyle{ \sphericalangle DBG = \sphericalangle ECD = 50^{\circ}}\). Także trójkąt \(\displaystyle{ DGB}\) jest równoramienny i stąd \(\displaystyle{ |BG|=|DG|}\). W sumie mamy \(\displaystyle{ |DG|=|EG|=|BG|}\), także te odcinki są promieniami okręgu opisanego na trójkącie \(\displaystyle{ BED}\), a punkt \(\displaystyle{ G}\) jest środkiem tego okręgu. Kąt środkowy \(\displaystyle{ \sphericalangle EGD=60^{\circ}}\), także kąt wpisany \(\displaystyle{ \sphericalangle EBD =30^{\circ}}\). Trójkąt \(\displaystyle{ EBF}\) jest prostokątny, także \(\displaystyle{ \sphericalangle BEF = 90^{\circ}-30^{\circ}=60^{\circ}}\). cnd.
Narysujmy sobie trójkąt równoboczny \(\displaystyle{ DGE}\). Wiemy, że trójkąt \(\displaystyle{ DGE}\) jest równoboczny, także \(\displaystyle{ |DG|=|EG|}\). Trójkąt \(\displaystyle{ CBD}\) jest równoramienny, także \(\displaystyle{ |DB|=|DC|}\). Również mamy: \(\displaystyle{ \sphericalangle EDC = \sphericalangle BDG}\). Z powyższych informacji wynika, że trójkąty \(\displaystyle{ DEC}\) oraz \(\displaystyle{ DBG}\) są przystające (cecha bok-kąt-bok), także \(\displaystyle{ \sphericalangle DBG = \sphericalangle ECD = 50^{\circ}}\). Także trójkąt \(\displaystyle{ DGB}\) jest równoramienny i stąd \(\displaystyle{ |BG|=|DG|}\). W sumie mamy \(\displaystyle{ |DG|=|EG|=|BG|}\), także te odcinki są promieniami okręgu opisanego na trójkącie \(\displaystyle{ BED}\), a punkt \(\displaystyle{ G}\) jest środkiem tego okręgu. Kąt środkowy \(\displaystyle{ \sphericalangle EGD=60^{\circ}}\), także kąt wpisany \(\displaystyle{ \sphericalangle EBD =30^{\circ}}\). Trójkąt \(\displaystyle{ EBF}\) jest prostokątny, także \(\displaystyle{ \sphericalangle BEF = 90^{\circ}-30^{\circ}=60^{\circ}}\). cnd.