boki trójkąta

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
milmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 11 lut 2008, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

boki trójkąta

Post autor: milmi »

najdłuższy bok trójkąta prostokątnego ma długość 122, a długość dwóch pozostałych boków są w stosunku 11:60. oblicz ich długość.
darkangel36
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 15:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nysa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 3 razy

boki trójkąta

Post autor: darkangel36 »

a=22
b=120
c=122
milmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 11 lut 2008, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

boki trójkąta

Post autor: milmi »

a uzasadnienie mogę prosić?
darkangel36
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 15:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nysa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 3 razy

boki trójkąta

Post autor: darkangel36 »

\(\displaystyle{ (11x)^2 +(60x)^2=122^2}\)
x jest dodatnie wiec jest tylko jedno rozwiazanie:
\(\displaystyle{ x=2 ;
a=11x=22 ;
b=60x=120 ;
c=122}\)
ODPOWIEDZ