Dostałem dwa zadanka których niestety nie potrafię rozwiązać.Prosiłbym o rozwiązanie i wytłumaczenie.
1.Przyprostokątne trójkąta protokątnego mają długość 5cm i 10 cm.Jaką długość ma wysokość tego trójkąta poprowadzona z wierzchołka kąta prostego.
2.Model samolotu na lince o długośći 5m zakreśla okrąg o promieniu 4m.Modelarz trzyma koniec linki na wysokości 1,5m i obraca się(wokół własnej osi).Dłoń modelarza zakreśla okrąg o promieniu 50cm.Na jakiej wysokości krąży samolot?
2 zadanka z trójkątów .
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy
2 zadanka z trójkątów .
Zad 1
\(\displaystyle{ P_{\Delta}= \frac{1}{2}ab}\)
\(\displaystyle{ P_{\Delta}= 25}\)
C z tw. Pitagorasa
\(\displaystyle{ c=5 \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ P_{\Delta}= \frac{1}{2}ch}\)
\(\displaystyle{ 25= \frac{1}{2}* 5 \sqrt{5}*h}\)
\(\displaystyle{ h=2 \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ P_{\Delta}= \frac{1}{2}ab}\)
\(\displaystyle{ P_{\Delta}= 25}\)
C z tw. Pitagorasa
\(\displaystyle{ c=5 \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ P_{\Delta}= \frac{1}{2}ch}\)
\(\displaystyle{ 25= \frac{1}{2}* 5 \sqrt{5}*h}\)
\(\displaystyle{ h=2 \sqrt{5}}\)