Wykaż, że trójkąty ASD i BSC mają równe pola.
Wykaż, że trójkąty ASD i BSC mają równe pola.
Dany jest trapez ABCD o podstawach AB i CD, którego przekątne przecinają się w punkcie S. Wykaż, że trójkąty ASD i BSC mają równe pola.
-
- Użytkownik
- Posty: 760
- Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z Lublina
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 177 razy
Wykaż, że trójkąty ASD i BSC mają równe pola.
\(\displaystyle{ P _{ASD}=P _{ABD}-P _{ABS}=P _{ABC}-P _{ABS}=P _{BCS}}\)
Trójkąty ABD i ABC mają równe pola, ponieważ psiadają wspólną wysokość i podstawę.
Trójkąty ABD i ABC mają równe pola, ponieważ psiadają wspólną wysokość i podstawę.
Wykaż, że trójkąty ASD i BSC mają równe pola.
Wielkie dzięki, ale w zadaniu piszę aby wykazać czy trójkąty ASD i BSC mają równe pola. Czy to może na to samo wychodzi i jeśli mógłbym mieć taką prośbę to mogła byś mi napisać całe zadanie czyli od początku do końca jak to się robi?