Mam problem z jednym zadaniem.
Oto jego treść.
Boki trójkąta mają długości 13, 13 i 10. Oblicz pole tego trójkata oraz długości wszytkich jego wyskości..
Obliczyłem 1 wysokość, ale mam problem z obliczeniem 2 pozostałych wyskości ??
Wyskości Trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 1114
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 157 razy
Wyskości Trójkąta
H1 - wysokość opuszczona na bok 10 cm, dzieli go na dwie równe części (po 5 cm), bo trójkąt jest równoramienny
Z tw pitagorasa:
\(\displaystyle{ 5^{2}+ H1^{2}= 13^{2}}\)
H1 = 12 cm
P = \(\displaystyle{ \frac{1}{2}*10*12=60 ( cm^{2})}\)
Pozostałe dwie wysokości mają równe długości - H2
P = \(\displaystyle{ \frac{1}{2}*13*H2}\)
60 = 6,5*H2
H2 = 9,23... \(\displaystyle{ \approx}\)9,23 cm
Z tw pitagorasa:
\(\displaystyle{ 5^{2}+ H1^{2}= 13^{2}}\)
H1 = 12 cm
P = \(\displaystyle{ \frac{1}{2}*10*12=60 ( cm^{2})}\)
Pozostałe dwie wysokości mają równe długości - H2
P = \(\displaystyle{ \frac{1}{2}*13*H2}\)
60 = 6,5*H2
H2 = 9,23... \(\displaystyle{ \approx}\)9,23 cm