Z góry dziękuję za pomoc i spóźnione: Szczęśliwego Nowego RokuW pewnym trójkącie prostokątnym wysokość opuszczona z wierzchołka kąta prostego dzieli przeciwprostokątną na odcinki długości 3cm i 12cm. Oblicz długość tej wysokości
Wysokość w trójkącie prostokątnym
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 16 kwie 2008, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 11 razy
Wysokość w trójkącie prostokątnym
Mam problem z pewnym zadaniem
- Swistak
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
Wysokość w trójkącie prostokątnym
Najpierw zauważasz, że wysokość opuszczona na przeciwprostokątna dzieli dany trójkąt na 2 mniejsze trójkąty - oba podobne do danego trójkąta. Znając ten fakt można użyć podobieństwa danych trójkątów.
Proporcja wygląda następująco: \(\displaystyle{ \frac{a}{h}= \frac{h}{b} h= \sqrt{ab}}\), gdzie "a" i "b" to długości odcinków, na które została podzielona przeciwprostokątna, a "h" to wysokość. Podstawiając dane z zadania pod dany wzór łatwo otrzymujemy, że h=6cm.
Proporcja wygląda następująco: \(\displaystyle{ \frac{a}{h}= \frac{h}{b} h= \sqrt{ab}}\), gdzie "a" i "b" to długości odcinków, na które została podzielona przeciwprostokątna, a "h" to wysokość. Podstawiając dane z zadania pod dany wzór łatwo otrzymujemy, że h=6cm.
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 16 kwie 2008, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 11 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 13 sie 2008, o 13:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stąd
- Podziękował: 25 razy
Wysokość w trójkącie prostokątnym
A czy mógłby ktoś napisać, dlaczego proporcja to \(\displaystyle{ \frac{a}{h} = \frac{h}{b}}\), a nie \(\displaystyle{ \frac{a}{h} = \frac{b}{h}}\)?