Jutro czeka mnie praca klasowa, na której mogą znaleźć się te, lub bardzo podobne zadania. Bardzo proszę o opisane krok po kroku rozwiązania poniższych problemów.
1. Narysuj wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)}\)\(\displaystyle{ =}\) \(\displaystyle{ -}\)|\(\displaystyle{ x^{2}}\)\(\displaystyle{ -2|x|-3|+2}\) korzystając z odpowiednich przekształceń. Wymień je. Podaj zbiór wartości, liczbę miejsc zerowych oraz przedziały monotoniczności.
2. Rozwiąż nierówność
\(\displaystyle{ 6x^{2} +15|x+2|-20|x|-17x-18\geqslant0}\)
Funkcja z wartością bezwzględną
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
Funkcja z wartością bezwzględną
w 1) napewno jest ax^2+b|x|+c ? chodzi mi tlyko o wart. bezwz. przy b
Jesli tak to nie ma szans przeksztalcic g(x)=x do f(x) podanego w zadaniu.
2) rozpatrz przedzialy:
a) \(\displaystyle{ [x (- ; -2)}\)
b) \(\displaystyle{ x )}\)
Jesli tak to nie ma szans przeksztalcic g(x)=x do f(x) podanego w zadaniu.
2) rozpatrz przedzialy:
a) \(\displaystyle{ [x (- ; -2)}\)
b) \(\displaystyle{ x )}\)
Funkcja z wartością bezwzględną
Wartości bezwzględne powinny wyglądać tak.
f(x)= -|x^2-2|x|-3|+2
Dziękuję za pomoc.
f(x)= -|x^2-2|x|-3|+2
Dziękuję za pomoc.
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
Funkcja z wartością bezwzględną
to w takim razie nie ma takie mozliwosci, bo funkcje \(\displaystyle{ a(x)=|x|}\) nie przeksztalcisz na wykresie do funkcji np. \(\displaystyle{ x^2-2|x|}\) wiec dziwne to zadankokorzystając z odpowiednich przekształceń