|x-y| - |x|/x = -1
|2x-y| + |x+y - 1| + |x � -y � |+y -1=0
układ równań z kilkoma watrościami bezwzględnymi
- ymar
- Użytkownik
- Posty: 413
- Rejestracja: 13 sie 2005, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 24 razy
układ równań z kilkoma watrościami bezwzględnymi
jak normalnie z wartością bezwzględną: sprawdzasz miejsca zerowe modułów, rozpisujesz, wyznaczasz x albo y, podstawiasz do drugiego każdy jeden, który ci wyszedł, rozpisujesz, wyliczasz to drugie, podstawiasz do pierwszego, wyliczasz pierwsze. Pewnie można tu jakieś cuda zastosować, bo to strasznie dużo roboty chyba, ale grunt, że się da
układ równań z kilkoma watrościami bezwzględnymi
Z pierwszego równania:
\(\displaystyle{ |x-y| = ft{\begin{array}{cll}0&dla x\geq0&\Rightarrow x=y\\-2&dla x}\)
\(\displaystyle{ |x-y| = ft{\begin{array}{cll}0&dla x\geq0&\Rightarrow x=y\\-2&dla x}\)