Nierówność z dwoma modułami
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 20 wrz 2005, o 18:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radzymin
- Podziękował: 2 razy
Nierówność z dwoma modułami
Witam
Mam do rozwiązania, na pierwszy rzut oka łatwą nierówność z wartością bezwzględną:
\(\displaystyle{ |x+2| - |x| > 1}\)
Coś mi świta, ale nic mi nie wychodzi, a nie chce mi się przeszukiwać starych zeszytów, bo jest ich sporo, a wydaje mi się, że coś już było podobnego, ale nie jestem pewien.
Interesuje mnie przede wszystkim sposób rozwiązania, krok po kroku, bo chodzi o tym bym to umiał
Mam do rozwiązania, na pierwszy rzut oka łatwą nierówność z wartością bezwzględną:
\(\displaystyle{ |x+2| - |x| > 1}\)
Coś mi świta, ale nic mi nie wychodzi, a nie chce mi się przeszukiwać starych zeszytów, bo jest ich sporo, a wydaje mi się, że coś już było podobnego, ale nie jestem pewien.
Interesuje mnie przede wszystkim sposób rozwiązania, krok po kroku, bo chodzi o tym bym to umiał
Ostatnio zmieniony 24 sie 2016, o 01:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu.
Powód: Poprawa tematu.
- Maniek
- Użytkownik
- Posty: 841
- Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Będzin | Gliwice
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 79 razy
Nierówność z dwoma modułami
Musisz rozwiązać w 3 przedziałach tzn \(\displaystyle{ (-\infty ;-2) \cup \langle -2 ; 0) \cup \langle 0; +\infty)}\) popatrzeć jakie tam przyjmuje wartość bezwzględna znaki, rozwiązać 3 nierówności, wziąć część wspólną założeń.
Ostatnio zmieniony 24 sie 2016, o 01:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 20 wrz 2005, o 18:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radzymin
- Podziękował: 2 razy
Nierówność z dwoma modułami
Wybaczcie, że się ostatnio nie odzywałem ale byłem zajęty lub zapomniałem
Niestety ale do końca tego nie rozumiem, byc może jestem jakis ograniczony, albo to jest takie trudne. Siedziałem i kombinowałem ze 2 godziny po przeczytaniu Waszych postów i NIC
Proszę więc, byście mi powiedzieli dokładnie jak mam to zrobić. No i żeby Maniek lepiej wyjaśnił, bo zrobił to dosyć skromnie.
Sorry, że zawracam wam głowę, ale zależy mi na tym.
Z góry WIELKIE dzięki.
Niestety ale do końca tego nie rozumiem, byc może jestem jakis ograniczony, albo to jest takie trudne. Siedziałem i kombinowałem ze 2 godziny po przeczytaniu Waszych postów i NIC
Proszę więc, byście mi powiedzieli dokładnie jak mam to zrobić. No i żeby Maniek lepiej wyjaśnił, bo zrobił to dosyć skromnie.
Sorry, że zawracam wam głowę, ale zależy mi na tym.
Z góry WIELKIE dzięki.
- Maniek
- Użytkownik
- Posty: 841
- Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Będzin | Gliwice
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 79 razy
Nierówność z dwoma modułami
Ale co tu tłumaczyć więcej ??? abrasax podała ci link do identycznego zadania jak twoje tylko zmienić dane .. czy to takie trudne ??
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Nierówność z dwoma modułami
Cóż... cierpliwości nigdy za wiele:)
Narysuj sobie oś OX. Spójrz na swoją nierówność i na pierwszy moduł. Zauważ, że wartość pod modułem jest nieujemna dla \(\displaystyle{ x\geq-2}\) , czyli zaznaczasz sobie na osi OX liczbę -2, i rysujesz sobie przedziały, możesz sobie to zaznaczyć, np, tak ( rysując minusiki na lewo od -2, a plusiki na prawo od -2)
--------------2/++++++++++
Oczywiście zaznaczasz tutaj nad osią OX. Teraz patrzysz na drugie wyrażenie pod modułem i widzisz, że x jest nieujemny gdy jest większy lub równy zero, czyli na tej samej osi OX zaznaczasz 0, a pod osią OX rysujesz znów sobie
------------------/0++++++++
Widzisz teraz, że oś OX jest podzielona na trzy przedziały, to jest \(\displaystyle{ (-\infty;-2)\cup1, co jest sprzecznością, czyli nasza nierówność nie przyjmuje żadnych wartości w przedziale \(\displaystyle{ (-\infty;-2)}\). Rozważamy drugi przedział, czyli 1}\) czyli \(\displaystyle{ x>-\frac{1}{2}}\), ale pamiętając o tym, że rozważamy tą nierówność w przedziale 1, czyli nasza nierówność jest spełniona w całym przedziale. I teraz przechodzimy do końca czyli do porównania tego co otrzymaliśmy z trzech przedziałów: z pierwszego sprzeczność, z drugiego przedział \(\displaystyle{ (-\frac{1}{2};0)}\), a z trzeciego przedział, który rozważaliśmy, czyli \(\displaystyle{ [maniek][/i][/color]}\)
Narysuj sobie oś OX. Spójrz na swoją nierówność i na pierwszy moduł. Zauważ, że wartość pod modułem jest nieujemna dla \(\displaystyle{ x\geq-2}\) , czyli zaznaczasz sobie na osi OX liczbę -2, i rysujesz sobie przedziały, możesz sobie to zaznaczyć, np, tak ( rysując minusiki na lewo od -2, a plusiki na prawo od -2)
--------------2/++++++++++
Oczywiście zaznaczasz tutaj nad osią OX. Teraz patrzysz na drugie wyrażenie pod modułem i widzisz, że x jest nieujemny gdy jest większy lub równy zero, czyli na tej samej osi OX zaznaczasz 0, a pod osią OX rysujesz znów sobie
------------------/0++++++++
Widzisz teraz, że oś OX jest podzielona na trzy przedziały, to jest \(\displaystyle{ (-\infty;-2)\cup1, co jest sprzecznością, czyli nasza nierówność nie przyjmuje żadnych wartości w przedziale \(\displaystyle{ (-\infty;-2)}\). Rozważamy drugi przedział, czyli 1}\) czyli \(\displaystyle{ x>-\frac{1}{2}}\), ale pamiętając o tym, że rozważamy tą nierówność w przedziale 1, czyli nasza nierówność jest spełniona w całym przedziale. I teraz przechodzimy do końca czyli do porównania tego co otrzymaliśmy z trzech przedziałów: z pierwszego sprzeczność, z drugiego przedział \(\displaystyle{ (-\frac{1}{2};0)}\), a z trzeciego przedział, który rozważaliśmy, czyli \(\displaystyle{ [maniek][/i][/color]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 20 wrz 2005, o 18:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radzymin
- Podziękował: 2 razy
Nierówność z dwoma modułami
No o to mi chodziło ))
WIELKIE DZIĘKI
Ale mam pytanko, czy dla nierównośći z trzema wartościami bezwzględnymi a nie dwoma jak w przypadku, który opisał Tristan postępuje się tak samo ???
WIELKIE DZIĘKI
Ale mam pytanko, czy dla nierównośći z trzema wartościami bezwzględnymi a nie dwoma jak w przypadku, który opisał Tristan postępuje się tak samo ???
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Nierówność z dwoma modułami
Tak, postępujesz analogicznie, Bierzesz wartości pod modułami, zaznaczasz na osi. Wychodzą znów jakieś przedziały, i rozważasz w każdym przedziale osobna daną nierówność, po czym rozwiązania porównujesz z przedziałami a suma to wynik:)