opuszczanie wartości bezwzględnych

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
noob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 6 wrz 2005, o 17:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Niewiadomo
Podziękował: 5 razy

opuszczanie wartości bezwzględnych

Post autor: noob »

czy opuszczając wartośc bezwzględną wyrażenia zmienia się tylko znaki przy wyrazach na przeciwne?? oto przykłady:
|-x-y|=x+y
|x-y|=-x+y=y-x
Awatar użytkownika
robert179
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 469
Rejestracja: 24 lip 2005, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 13 razy

opuszczanie wartości bezwzględnych

Post autor: robert179 »

żeby opuścić wartość bezwzględną, musisz wiedzieć że to zo podnią jest większe od zera.
Jeśli jest większe, to poprostu wartość bezwzględną traktujesz jako zwykły nawias ( )
noob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 6 wrz 2005, o 17:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Niewiadomo
Podziękował: 5 razy

opuszczanie wartości bezwzględnych

Post autor: noob »

a jak np x=0 to jak to zrobic??
tommik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 286
Rejestracja: 11 wrz 2005, o 18:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań - Warszawa - Dublin
Pomógł: 47 razy

opuszczanie wartości bezwzględnych

Post autor: tommik »

noob pisze:a jak np x=0 to jak to zrobic??
No to wtedy patrzysz, czy to co jest w nawiasie jest dodatnie, czy ujemne. Jeżeli nie można tego jednoznacznie rozstrzygnąć, to robi się następna założenia (jest więcej przypadków).
ODPOWIEDZ