f(x)=x-[x]
narysuj wykres funkcji i objasnij
MOZE MI KTOS POMOC WYKRES TO POPROSZE O PODANIE PUNKTÓW< lub jezeli komus sie chce to moze narysowac
o objesnienie prosze bo musze to wyjasnic nauczycielce przy odpowiedzi :/
Cecha w funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 84
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 12:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kołobrzeg
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1 raz
Cecha w funkcji
To jest tzw. funkcja mantysa, zerknij na te strone... punkty 6 i 7.
a dlaczego to tak wygląda... [x]=E(x) - funkcja część całkowita - zwraca część całkowitą argumentu np.
[3�] = 3
[3]=3
[-1�]=-1
[-2]=-2
więc na osi Y będziesz miał, dla każdego argumentu x, odpowiadającą mu mantysę liczby tj. od [0,1). Ta niby-drabinka ma na samej gorze "kółeczko puste", a na dole "kółeczko zamalowane":
M(x)=x-[x] D(f)=R R(f)=[0,1)
M(0)=0
M(1)=0
M(1.1)=0.1
M(1.2)=0.2
M(1.6)=0.6
M(1.9)=0.9
M(1.99999)=0.99999
M(2)=2 itd.
Kod: Zaznacz cały
http://6plus.interklasa.pl/szesc/strony/str720.htm
a dlaczego to tak wygląda... [x]=E(x) - funkcja część całkowita - zwraca część całkowitą argumentu np.
[3�] = 3
[3]=3
[-1�]=-1
[-2]=-2
więc na osi Y będziesz miał, dla każdego argumentu x, odpowiadającą mu mantysę liczby tj. od [0,1). Ta niby-drabinka ma na samej gorze "kółeczko puste", a na dole "kółeczko zamalowane":
M(x)=x-[x] D(f)=R R(f)=[0,1)
M(0)=0
M(1)=0
M(1.1)=0.1
M(1.2)=0.2
M(1.6)=0.6
M(1.9)=0.9
M(1.99999)=0.99999
M(2)=2 itd.