|x|=(x^2)^0.5

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
rahl

|x|=(x^2)^0.5

Post autor: rahl »

jest takie zadanko:
rozwiaz rownanie:
\(\displaystyle{ |x|=(x^2)^{\frac{1}{2}}}\)
wystarczy taka opdowiedz ze (x^2)^0.5 po prostu rowna sie lewej stronie i ze dziedziny sa takie same? czy to trzeba jakos inaczej zrobic?
Awatar użytkownika
neworder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 11 lis 2004, o 11:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MISMaP UW
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 8 razy

|x|=(x^2)^0.5

Post autor: neworder »

Hm, nie widzę problemu - dla \(\displaystyle{ a^{1/2}}\) wyrażenie jest określone dla a>0, ale przecież \(\displaystyle{ x^{2}>0}\) dla każdego x. Z definicji \(\displaystyle{ (x^{2})^{1/2}=|x|}\) i już.
Mbach
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 327
Rejestracja: 3 lis 2004, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: braku inwencji
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 25 razy

|x|=(x^2)^0.5

Post autor: Mbach »

\(\displaystyle{ {x^2}^{1/2}=\sqrt{x^2}=x}\)
czyli \(\displaystyle{ x\geq0}\)
Awatar użytkownika
neworder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 11 lis 2004, o 11:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MISMaP UW
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 8 razy

|x|=(x^2)^0.5

Post autor: neworder »

Mbach, \(\displaystyle{ (x^{2})^{1/2}}\) to jednak nie jest x, tylko |x|
Mbach
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 327
Rejestracja: 3 lis 2004, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: braku inwencji
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 25 razy

|x|=(x^2)^0.5

Post autor: Mbach »

sorry, ja się już tutaj lepiej nie będę odzywał w takim rzei rówanie to jest prawdziwe dla wszystkich rzeczywistych.
ODPOWIEDZ