równanie z wartoscia bezwzgledna

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
Awatar użytkownika
robert179
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 469
Rejestracja: 24 lip 2005, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 13 razy

równanie z wartoscia bezwzgledna

Post autor: robert179 »

||x-3|-2|=1
może mi to ktoś rozwiązać??
ale tak krok po kroku
prosze
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

równanie z wartoscia bezwzgledna

Post autor: Tomasz Rużycki »

\(\displaystyle{ ||x-3|-2|=1}\)
\(\displaystyle{ |x-3|=1\vee |x-3|=3}\)
\(\displaystyle{ x=4\vee x=2\vee x=0\vee x=6}\)


Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Mbach
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 327
Rejestracja: 3 lis 2004, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: braku inwencji
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 25 razy

równanie z wartoscia bezwzgledna

Post autor: Mbach »

Musisz sobie to rozbić na dwa przypadki: takie że \(\displaystyle{ x> 3 x< 3}\) i rozpatrzeć każde z osobna.
tarnoś
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 341
Rejestracja: 31 gru 2004, o 15:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 29 razy

równanie z wartoscia bezwzgledna

Post autor: tarnoś »

Mbach, znowu kombinujesz....tu wystarczy skorzystać z defincji wartości bezwzględnej czyli tak jak to zrobił Tomek
Mbach
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 327
Rejestracja: 3 lis 2004, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: braku inwencji
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 25 razy

równanie z wartoscia bezwzgledna

Post autor: Mbach »

Ale wynik wychodzi dobry, zatem metoda musi być nienajgorsza
ODPOWIEDZ