mam problem z takim równaniem:
\(\displaystyle{ |x^{3}-3|x|+1|=1}\)
równanie 3-stopnia z wart. bezwgl.
-
- Użytkownik
- Posty: 852
- Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 28 razy
równanie 3-stopnia z wart. bezwgl.
dlaczego uwazasz ze bez sensu? modul w module nie jest niczym bezsensownym
-
- Użytkownik
- Posty: 341
- Rejestracja: 31 gru 2004, o 15:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 29 razy
równanie 3-stopnia z wart. bezwgl.
Ojjjjj bardzo przepraszam....
\(\displaystyle{ |x^{3}- 3|x|+1|=1}\) z definicji wart. bezwzgldnej...
\(\displaystyle{ x^{3}- 3|x|+1=-1}\) lub \(\displaystyle{ x^{3}- 3|x|+1=1}\)
\(\displaystyle{ 3|x|=x^{3}+2}\) lub \(\displaystyle{ 3|x|=-x^{3}}\) i znowu z definicji... tylko trzeba dać założenia dla x≥0 i x
To żeby się zrehabilitować ....Tak coś czasem kombinuję! Jak tak siądę i myślę...
\(\displaystyle{ |x^{3}- 3|x|+1|=1}\) z definicji wart. bezwzgldnej...
\(\displaystyle{ x^{3}- 3|x|+1=-1}\) lub \(\displaystyle{ x^{3}- 3|x|+1=1}\)
\(\displaystyle{ 3|x|=x^{3}+2}\) lub \(\displaystyle{ 3|x|=-x^{3}}\) i znowu z definicji... tylko trzeba dać założenia dla x≥0 i x