1) Czy rozwiązaniem równania Ix-1I+Ix+1I=2 jest x należy do {-1,1} ?? Jeśli tak to czy można to zapisać w postaci x=-1 v [lub] x=1 ??
2) Czy rozwiązaniem nierówności I x+2 I -x < 4 jest x należy (-2,+nieskończoności) v lub x należy (-3,-2) ?? I jeśli tak to czy można to zapisać następująco x należy (-2,+niesk) u (-3,-2)
u - suma
Wartość bezwzględna
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 11 sie 2004, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
Wartość bezwzględna
W zadanku Ix-1I + Ix+1I=2 trzeba rozpatrzyc 3 przypadki:
1). gdy x należy do przedziału ( - niesk., -1) wtedy:
-(x-1) - (x+1) = 2
stąd x=1 nie należy do przedziału(- niesk., -1) (poniewaz przedział jest otwarty wiec końce przedziału nie zawieraja sie w nim)
2.) gdy x należy do mam nadzieje ze dobrze
jak ktos znajdzie bład prosze poprawic moja nieuwge i bledne myślenie
dzięki
pozdrawiam
1). gdy x należy do przedziału ( - niesk., -1) wtedy:
-(x-1) - (x+1) = 2
stąd x=1 nie należy do przedziału(- niesk., -1) (poniewaz przedział jest otwarty wiec końce przedziału nie zawieraja sie w nim)
2.) gdy x należy do mam nadzieje ze dobrze
jak ktos znajdzie bład prosze poprawic moja nieuwge i bledne myślenie
dzięki
pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 1146
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
Wartość bezwzględna
No coś mi się to nie podoba za bardzo.
zad 1
Rozważasz trzy przypadki
I>
x e (-inf; -1)
-x+1-x-1=2
x=-1
brak wspólnych rozwiązań
II>
x e
zad 1
Rozważasz trzy przypadki
I>
x e (-inf; -1)
-x+1-x-1=2
x=-1
brak wspólnych rozwiązań
II>
x e