Rozwiaż równania

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
__Alex__
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 21 lis 2007, o 12:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin

Rozwiaż równania

Post autor: __Alex__ »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego równania,prosze tylko nie o sam wynik ale obliczenia...
Rozwiaż równania:
a) |x+5|=1
b)|x- \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) |=10

c)\(\displaystyle{ \sqrt{x^{2}}}\)=8
d)\(\displaystyle{ \sqrt{x^{2}+8x+16}\)=5
z góry dziex...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Rozwiaż równania

Post autor: ariadna »

a)
\(\displaystyle{ |x+5|=1}\)
\(\displaystyle{ x+5=1 x+5=-1}\)
\(\displaystyle{ x=4 x=-6}\)
b)
\(\displaystyle{ |x-\frac{2}{3}|=10}\)
\(\displaystyle{ x-\frac{2}{3}=10 x-\frac{2}{3}=-10}\)
\(\displaystyle{ x=10\frac{2}{3} x=-9\frac{1}{3}}\)

c)
\(\displaystyle{ |x|=8}\)
\(\displaystyle{ x=8 x=-8}\)

[ Dodano: 21 Listopada 2007, 23:13 ]
d)
\(\displaystyle{ \sqrt{x^{2}+8x+16}=5}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{(x+4)^{2}}=5}\)
\(\displaystyle{ |x+4|=5}\)
\(\displaystyle{ x+4=5 x+4=-5}\)
\(\displaystyle{ x=1 x=-9}\)
__Alex__
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 21 lis 2007, o 12:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin

Rozwiaż równania

Post autor: __Alex__ »

Jestem pod wrażeniem,ja bym tego tak szybko nigdy chyba nie rozwiązał...
Dzieki
delfin221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 11 wrz 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL

Rozwiaż równania

Post autor: delfin221 »

a w tym a) nie powinno byc przypadkiem -6, i -4? jak 5 przerzycasz na lewo to zmieniasz znak
Awatar użytkownika
LichuKlichu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 11 lis 2007, o 10:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczyrk
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 89 razy

Rozwiaż równania

Post autor: LichuKlichu »

nom, powinno, ale to pewnie z pośpiechu
m_m

Rozwiaż równania

Post autor: m_m »

tak powinno być -4 i -6
ODPOWIEDZ