troche skomplikowane rownanie

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
no_lan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 6 cze 2004, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: SKO

troche skomplikowane rownanie

Post autor: no_lan »

\(\displaystyle{ \sqrt{(x+2)^2-8x}+|3-x| q 3x-1}\)

ktos pomoze ?? bo nie bardzo wiem jak to ugryźć
W_Zygmunt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 53 razy

troche skomplikowane rownanie

Post autor: W_Zygmunt »

\(\displaystyle{ \sqrt{(x+2)^2-8x}+\sqrt{(3-x)^2} q 3x-1}\)
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

troche skomplikowane rownanie

Post autor: Tomasz Rużycki »

Może z innej strony:)

\(\displaystyle{ (x+2)^2-8x=(x-2)^2}\)


Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
no_lan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 6 cze 2004, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: SKO

troche skomplikowane rownanie

Post autor: no_lan »

potem już doszedłem że to z definicji:

\(\displaystyle{ sqrt{a^2}=|a|}\)

a co za tym idzie:

\(\displaystyle{ |x-2|+|3-x|}\)
ODPOWIEDZ