a) |3x-1|=5
b) |x+2|=0
c) |2x+1|=|4x+2|+3
d) \(\displaystyle{ \frac{|3-x|}{2}}\)=|x-3|-2
e) |x|=x
f) |x-2|+2=x
Podaj zbiór rozwiązań równania
- syntezator
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 11 mar 2007, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ze wsi
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 7 razy
Podaj zbiór rozwiązań równania
a)
3-x=5 lub 3x-1=-5
x=2 lub x=4/3
b)
x+2=0 lub x+2=-0, a zatem i tak i tak
x+2=0, stąd x=-2
d)
3-x=2|x-3|-4 lub x-3=2|x-3|-4
3-x=2(x-3)-4 lub 3-x=2(3-x)-4 lub x-3=2(x-3)-4 lub x-3=2(3-x)-4, stąd
x=13/3 lub x=-1 lub x=7 lub x=5/3
3-x=5 lub 3x-1=-5
x=2 lub x=4/3
b)
x+2=0 lub x+2=-0, a zatem i tak i tak
x+2=0, stąd x=-2
d)
3-x=2|x-3|-4 lub x-3=2|x-3|-4
3-x=2(x-3)-4 lub 3-x=2(3-x)-4 lub x-3=2(x-3)-4 lub x-3=2(3-x)-4, stąd
x=13/3 lub x=-1 lub x=7 lub x=5/3