Metoda graficzna rozwiązania równania z parametrm

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Metoda graficzna rozwiązania równania z parametrm

Post autor: janusz47 »

W załączniku przedstawiam zdjęcie z wykresem funkcji \(\displaystyle{ y = ||x-4|-1| }\) z poziomami \(\displaystyle{ y = 5-m }\) odpowiadającymi wartościom parametru \(\displaystyle{ m.}\)
Załączniki
Wykres.jpg
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Metoda graficzna rozwiązania równania z parametrm

Post autor: Niepokonana »

Janusz, ja Ciebie proszę, nie rozpoczynajmy znowu tego tematu XD
No cóż, dobrze jest, ale bokiem.

Dodano po 27 minutach 10 sekundach:
I teraz załącznika nie ma w ogóle.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Metoda graficzna rozwiązania równania z parametrm

Post autor: Jan Kraszewski »

Nie panikuj, załącznik jest, a jak na niego klikniesz, to będzie prosto...

JK
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Metoda graficzna rozwiązania równania z parametrm

Post autor: janusz47 »

Myślę, że po burzliwej dyskusji dobrze jest zakończyć zadanie konkluzją.

Metoda graficzna rozwiązywania: równań, nierówności, obliczania prawdopodobieństw zdarzeń za pomocą "drzewek" ... jest metodą obrazową -
pomocniczą dla metod analitycznych.
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Metoda graficzna rozwiązania równania z parametrm

Post autor: Niepokonana »

Jan Kraszewski pisze: 15 mar 2022, o 20:18 Nie panikuj, załącznik jest, a jak na niego klikniesz, to będzie prosto...

JK
Zniknął, nie było go i znowu jest. Nie panikuję, raczej kisnę ze śmiechu.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Metoda graficzna rozwiązania równania z parametrm

Post autor: arek1357 »

Tak ale to najlepsze rozwiązanie
Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 926
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 274 razy

Re: Metoda graficzna rozwiązania równania z parametrm

Post autor: Elayne »

Tiaaa, rysunek wagi ciężkiej, z prywatnymi danymi, zero optymalizacji. To może jeszcze uważnie przeczytać treść zadania?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Metoda graficzna rozwiązania równania z parametrm

Post autor: a4karo »

Elayne pisze: 15 mar 2022, o 22:29 Tiaaa, rysunek wagi ciężkiej, z prywatnymi danymi, zero optymalizacji. To może jeszcze uważnie przeczytać treść zadania?
Uśmiałem się jak norka. Faktycznie, poprawną odpowiedzią (jedną z nieskończenie wielu) jest \(\displaystyle{ m=-13154354536743643643438}\) :). I to się sprawdza banalnie na palcach.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Metoda graficzna rozwiązania równania z parametrm

Post autor: arek1357 »

rysunek wagi ciężkiej
Pokaż mi teraz rysunek wagi lekkiej, nie wiem jak definiujesz wagę rysunku?

I co masz do rysunku?

Dodano po 2 minutach 34 sekundach:
Ktoś tu nie docenia pracy co niektórych...
Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 926
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 274 razy

Re: Metoda graficzna rozwiązania równania z parametrm

Post autor: Elayne »

Rozmiar zdjęcia to 2,63 MB. Jeśli zoptymalizujemy obrazek bez zmieniania jego rozdzielczości i usuniemy metadane to zmniejszymy rozmiar obrazka do około 800 KB. Jeśli zrobimy wykres w jakimś programie to obrazek prawdopodobnie będzie miał rozmiar poniżej 30 KB. Poza tym w metadanych możemy przeczytać m.in., że zdjęcie wykonano o godzinie 17:51:05 z podanymi danymi GPS.
Jeśli chodzi o sam rysunek to uważam, że w tym przypadku lepszy byłby wykres: \(\displaystyle{ m = 5 - ||x-4|-1|}\)

Dodano po 7 godzinach 51 minutach 58 sekundach:

Obrazek po kuracji odchudzającej:
Wykres.jpg
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Metoda graficzna rozwiązania równania z parametrm

Post autor: arek1357 »

To są szczegóły, które nie są istotne powiem tak: wykres tak czy siak jest dydaktycznie poprawny i dobry a to się liczy...
Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 926
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 274 razy

Re: Metoda graficzna rozwiązania równania z parametrm

Post autor: Elayne »

Z uśmiechem na twarzy człowiek podwaja swoje możliwości.
Przysłowie japońskie

Gdy robimy zdjęcie zapisujemy oprócz obrazu wiele innych informacji. Jeśli mieliśmy włączoną GEOLOKALIZACJĘ podczas robienia zdjęcia, to ta informacja jest zapisywana w zdjęciu, a co za tym idzie, ktoś może sprawdzić dokładne współrzędne geograficzne.
To są szczegóły które mogą być istotne.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Metoda graficzna rozwiązania równania z parametrm

Post autor: arek1357 »

Tam raczej nie widziałem geolokalizacji a jeśli nawet była to można by pojechać do Janusza np. na kawę całe forum z wdzięczności za okazaną pomoc z kwiatami, bez czepialstwa np. że plik był za ciężki a zupa za słona...
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Metoda graficzna rozwiązania równania z parametrm

Post autor: Jan Kraszewski »

Dobra. temat znów odlatuje. Zamykam.

JK
Zablokowany