równanie z wartością bezwzględną

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
anulka015
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 8 paź 2006, o 21:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

równanie z wartością bezwzględną

Post autor: anulka015 »

Jak rozwiązać to równaie??
∫∫4-2x∫-5∫=3
prosze rozwiążcie mi to jakby ktoś mógłby niech mi wytłumaczy jak to się robi abym na przyszłość wiedziała
PLEASE HEEELP!!

∫- wartość bezwzględna
Ostatnio zmieniony 19 paź 2007, o 23:21 przez anulka015, łącznie zmieniany 1 raz.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

równanie z wartością bezwzględną

Post autor: luka52 »

Na klawiaturze znajdują się takie pionowe kreski (nad Enter) -> |

\(\displaystyle{ ||4 - 2x | - 5 | = 3 \iff |4 - 2x | - 5 = 3 \ \ lub \ \ |4 - 2x | - 5 = -3 \\
|4 - 2x | = 8 \ \ lub \ \ |4 - 2x | = 2 \iff 4 - 2x = 8 \ \ lub \ \ 4 - 2x = -8 \ \ lub \ \ 4-2x = 2 \ \ lub \ \ 4 - 2x = -2 \iff\\
\iff x = - 2 \ \ lub \ \ x = 6 \ \ lub \ \ x = 1 \ \ lub \ \ x = 3}\)
zeus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 19 paź 2007, o 19:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole

równanie z wartością bezwzględną

Post autor: zeus »

anulka015 pisze:Jak rozwiązać to równaie??
∫∫4-2x∫-5∫=3
prosze rozwiążcie mi to jakby ktoś mógłby niech mi wytłumaczy jak to się robi abym na przyszłość wiedziała
PLEASE HEEELP!!

∫- wartość bezwzględna
Tak na przyszłość "∫" oznacza całkę Chyba będziecie to brali w liceum.
Awatar użytkownika
Undre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1430
Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja:
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 92 razy

równanie z wartością bezwzględną

Post autor: Undre »

zeus pisze:Chyba będziecie to brali w liceum.
Chyba po reformie szkolnictwa jakiejś ...
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

równanie z wartością bezwzględną

Post autor: Lorek »

My tam mamy i bez reformy, więc zależy też jaka szkoła
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

równanie z wartością bezwzględną

Post autor: *Kasia »

Undre pisze:Chyba po reformie szkolnictwa jakiejś ...
Reformy są dość regularnie, więc kto wie... Ale w klasach o profilu ścisłym jest to i teraz dość prawdopodobne...
ODPOWIEDZ