suma wszystkich liczb calkowitych

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
MatU3x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 16 maja 2020, o 13:40
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 20 razy

suma wszystkich liczb calkowitych

Post autor: MatU3x »

Witam, mam następujący problem, mam znaleźć sume wszystkich liczb całkowitych spełniających nierówność \(\displaystyle{ |x+4|+|x-6|<16}\)
Rozdzieliłem to na 3 możliwość od
1.\(\displaystyle{ x\in (-\infty,-4\rangle}\) czyli \(\displaystyle{ -x+4-x-6<16}\)
2. \(\displaystyle{ x\in (-4,6\rangle}\) czyli \(\displaystyle{ -x+4-x-6<16}\)
3. \(\displaystyle{ x\in (6,\infty)}\) czyli \(\displaystyle{ x+4+x-6<16}\)
Po obliczeniach wychodzi że \(\displaystyle{ x>-9}\) lub \(\displaystyle{ x<9 }\), więc włącznie z zerem mamy \(\displaystyle{ 17}\) liczb całkowitych, w odpowiedzi jest \(\displaystyle{ 15}\), proszę o wyjaśnienie jaki błąd robie
Ostatnio zmieniony 6 sty 2021, o 09:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: suma wszystkich liczb calkowitych

Post autor: a4karo »

Poważny. Jeżeli `x<-4`, to `|x+4|=-(x+4)=-x-4`
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Re: suma wszystkich liczb calkowitych

Post autor: pesel »

MatU3x pisze: 6 sty 2021, o 02:54 mam znaleźć sume wszystkich liczb całkowitych
MatU3x pisze: 6 sty 2021, o 02:54 Po obliczeniach wychodzi że x>-9 lub x<9 więc włącznie z zerem mamy 17 liczb całkowitych, w odpowiedzi jest 15
To jakie było polecenie?
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Re: suma wszystkich liczb calkowitych

Post autor: Dilectus »

MatU3x pisze: 6 sty 2021, o 02:54
Po obliczeniach wychodzi że \(\displaystyle{ x>-9}\) lub \(\displaystyle{ x<9 }\)
Ten wynik jest błędny. Policz tę nierówność jeszcze raz. Dla ułatwienia dodam, że rozwiązaniem nierówności

\(\displaystyle{ \displaystyle{ |x+4|+|x-6|<16}}\)

są te wszystkie iksy, które są większe od \(\displaystyle{ -7}\) i mniejsze od \(\displaystyle{ 9}\)

Spróbuj narysować wykres funkcji

\(\displaystyle{ y=\left| x+4\right| +\left| x-6\right| }\)

i zaznaczyć na nim tę nierówność.

:)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34293
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: suma wszystkich liczb calkowitych

Post autor: Jan Kraszewski »

MatU3x pisze: 6 sty 2021, o 02:54Po obliczeniach wychodzi że \(\displaystyle{ x>-9}\) lub \(\displaystyle{ x<9 }\), więc włącznie z zerem mamy \(\displaystyle{ 17}\) liczb całkowitych,
Pomijając już błąd w rachunkach, w zapisanej wersji warunek spełniają wszystkie liczby całkowite, a nie tylko siedemnaście.

JK
MatU3x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 16 maja 2020, o 13:40
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 20 razy

Re: suma wszystkich liczb calkowitych

Post autor: MatU3x »

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi, faktycznie źle wyprowadzałem wartość bezwględną. Dziękuje także za poprawki co do mojego tłumaczenia, jakby nie patrzeć to jednak istotna różnica.
ODPOWIEDZ