Nierówność z wartością bezwzględną

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
Arlan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 24 sie 2016, o 23:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy

Nierówność z wartością bezwzględną

Post autor: Arlan »

Mam probel z dowodem (dla dowolnych \(\displaystyle{ x, y, z}\) rzeczywistych) następującej nierówności, próbowałem do tego podejść z nierówności trójkąta dla modułu, ale niestety nie wychodzi mi. Bardzo proszę o pomoc:

\(\displaystyle{ |x|+|y|+|z| \le |x+y-z|+|x-y+z|+|-x+y+z| }\)
Ostatnio zmieniony 31 gru 2020, o 14:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Nierówność z wartością bezwzględną

Post autor: Jan Kraszewski »

Z nierówności \(\displaystyle{ |c+d|\le|c|+|d|}\) dostajesz

\(\displaystyle{ 2|x| \le |x+y-z|+|x-y+z| }\)
\(\displaystyle{ 2|y| \le |x+y-z|+|-x+y+z| }\)
\(\displaystyle{ 2|z| \le |x-y+z|+|-x+y+z|. }\)

JK
ODPOWIEDZ